Spararna hittar tillbaka till aktiefonder

Det totala nysparandet i fonder uppgick till 4,5 miljarder kronor i januari. Störst insättningar gjordes i aktiefonder.

Aktiefonder uppvisade ett nettoinflöde på 2 miljarder kronor i januari och störst var insättningarna i globalfonder, enligt ett pressmeddelande från Fondbolagens förening. Även branschfonder och bredare tillväxtmarknadsfonder hade stora nettoinflöden, medan Sverigefonder uppvisade nettouttag.

Blandfonder såg nettoinsättningar på 1,8 miljarder. För korta respektive långa räntefonder låg nettosparandet på 1 respektive 0,6 miljarder kronor.

För hedgefonder var trenden dock den motsatta där noterades nettouttag på 1 miljard kronor.

”Positiva kursreaktioner och lättnadssuckar från USA bidrog till en av de bästa börsstarterna på 30 år. Spararna hittade under en urstark börsmånad tillbaka till aktiefonder, framförallt global- och tillväxtmarknadsfonder. Inför ett år med stora makroekonomiska frågetecken finns det anledning att påminna spararna om vikten av att sprida riskerna och att månadsspara”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening i ett pressmeddelande.

Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade med 252 miljarder kronor under månaden och uppgick vid utgången av januari till 4 230 miljarder.  Av den samlade fondförmögenheten var 2 452 miljarder placerade i aktiefonder.
 

Källa: Fondbolagens förening.

 

Källa: Fondbolagens förening.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.