Sparekonom: Massivt intresse för Volvo Cars – rekordartad natur

Det finns ett stort intresse för Volvo Cars aktie bland privatpersoner, säger sparekonomerna Joakim Bornold och Nicklas Andersson. "Det är ett massivt intresse av rekordartad natur", säger Andersson.
Volvo Cars notering lockade ett stort intresse bland privatpersoner.
Volvo Cars notering lockade ett stort intresse bland privatpersoner. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Volvo Cars rusade en bra bit över 20% i debuten på Stockholmsbörsen i fredags. Sedan stängde aktien klart nedåt under måndagen och under tisdagsmorgonen fortsatte den ner. Vid 10.45 på tisdagsförmiddagen är aktien ner 3,6% och är en av de sämsta large cap-aktierna. Bara Electrolux Professional och rapporterande Sinch går sämre bland bolagen på storbolagslistan. Men noteringen blev ändå lyckad, säger Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold i podden Veckoanalysen.

Han beskriver Volvo Cars som något av svensk industris kronjuvel och tar upp att väldigt många svenskar tecknade sig för aktier inför bolagets IPO.

”Det är en bra värdemätare på att aktiemarknaden är het bland privatpersoner”, säger Bornold.

Han tar fasta på att ovanligt många unga människor visat intresse för biltillverkarens aktie.

”Det bådar väl gott för framtiden, helt klart”, säger bilintresserade Bornold.

Volvo Cars lockade på Avanza

Även Avanzas sparekonom Nicklas Andersson har poddat om börsnykomlingen Volvo Cars. I ”Investerarens podcast” säger han att erbjudandet sockrades litegrann – bland annat genom att priset sattes till 53 kronor. Det var det lägsta priset i teckningsintervallet.

120 000 kunder på Avanza tecknade sig för aktien, enligt Andersson.

”Det är ett massivt intresse av rekordartad natur. Vi har aldrig någonsin sett ett så stort intresse”, säger Avanzas sparekonom och lägger till att göteborgare visade störst intresse för bolaget som också har en betydande verksamhet i just Göteborg.

På lördagen fanns det drygt 105 000 personer på Avanza som ägde Volvo Cars-aktier.

”Den rullade upp på topplistan direkt vid noteringen. Det är den fjärde mest ägda aktien på vår plattform”, säger sparekonomen Nicklas Andersson.

Urval av artiklarna om biljätten

Fordonstillverkaren var den överlägset mest omtalade noteringen på Stockholmsbörsen i oktober. Nedan finns ett axplock av allt det material vi producerat om biljätten under årets tionde månad.