Sparekonomen: Glädjande för de som bottenfiskat – men osäkerheten kvarstår

Flygbolagen har fått luft under vingarna. Glädjande besked för de sparare som flockats kring aktierna, men osäkerheten är fotfarande stor, varnar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Flygbolagen har lockat till sig sparare under våren. Antalet ägare av Norwegian har, sett till Norden, ökat med 200 procent hos Nordnet sedan årsskiftet. Sedan januari 2019 ligger ökningen på 460 procent. Aktien är också den näst mest nettoköpta hos Nordnet hittills under 2020.

Spararna har även bottenfiskat i SAS, speciellt under den djupa turbulensen i mars. Antalet ägare av SAS via Nordnets plattform har ökat med 67 procent sedan årsskiftet.

Även Finnair har varit en populär aktie. Antalet ägare av aktien i Finland via Nordnets plattform har sedan årsskiftet ökat med 127 procent och bland Nordnets finska kunder är aktien den fjärde mest nettoköpte under 2020.

Som en följd av lättade restriktioner har flygaktierna idag fått luft under vingarna. Norwegian stiger med 24 procent, SAS och Air France-KLM med 11 procent, Finnair med 8 procent, och Lufthansa med 7 procent.

Nordnets sparekonom Frida Bratt vill dock påminna om den stora osäkerheten kring aktierna.

“Fortfarande är osäkerheten förstås mycket stor inte minst i Norwegian, även om den akuta krisen tycks avvärjd. Men de som gått in i aktien är förmodligen och förhoppningsvis medvetna om risken”, säger hon och fortsätter:

“Även om flygbolagen överlever så är den stora frågan i vilken skepnad man kommer ut från detta i. Jag tror att flygmarknaden kommer att förändras i grunden, med färre lågprisaktörer och större statligt ägande i flygbolag”.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här