Sparekonomen: Nya handelssamtal läker inte alla sår

Beskedet om en vapenvila mellan USA och Kina må på marginalen vara positivt för börsen, men konflikten har redan skadat tillväxten i världsekonomin, skriver Danske Banks sparekonom i sitt veckobrev.

Helgens möte mellan USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping resulterade i en vapenvila i handelskriget. Inga fler tullar ska införas och handelssamtalen ska återupptas. Dessutom meddelade Donald Trump att amerikanska bolag ska få fortsätta leverera teknik till kinesiska Huawei, de exakta detaljerna i detta är dock fortfarande höljda i dunkel.

I och med vapenvilan har risken för en ytterligare eskalering av handelskriget minskat och beskedet var på marginalen positivt för börsen, skriver Danske Banks sparekonom Maria Landeborn i sitt veckobrev. Beskedet var dock väntat och till viss del redan inprisat av marknaden. Även om risken har minskat finns det heller inga garantier för att handelskriget inte eskalerar igen.

”Konflikten har redan skadat tillväxten i världsekonomin, och såren läker inte bara för att nya handelsdelegationer börjar vallfärda mellan Peking och Washington. Osäkerheten har tyngt sentiment och tillväxt, och vi väntar oss att det kommer att få vinsttillväxten att revideras ner igen den närmaste tiden. Vi förväntar oss fortsatt att ett handelsavtal blir klart innan året är slut”, skriver hon.

I brevet tar Maria Landeborn även upp betydelsen av att ECB och Fed väntas öka stimulanserna. Aktier och andra risktillgångar blir relativt sett mer attraktiva med lägre räntor och mer likviditet, även om handelsoron finns kvar.

”Vi förväntar oss att Fed sänker räntan en första gång den 30 juli, och att ECB går vidare med nya stimulanser i form av både en räntesänkning och nya obligationsköp i september. Det betyder att chansen har ökat att vi kan få njuta av sommaren utan alltför mycket stök på börsen”, skriver hon.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här