SPCS: Lovande program
För att vara ett programvarubolag har SPCS haft en något tråkigstämpel på börsen. Potentialen har varit begränsad till Sverige,där bolagets marknadsandel redan är hög. Dessutom harlönsamheten varit skral den senaste tiden, efter ett misslyckatförvärv. Men efter förra veckans affär, där SPCS går ihop meddet norska programvaruhuset PCS, blir aktieägarna ägare i etthelt annat bolag.
Aggressiv ledning
PCS ledning, som kommer att ta över rodret i det nya bolaget,har gjort sig känd i Norge för sin aggressiva tillväxtstrategi,där uppköp ingår som en viktig del. Det nya och större bolaget,som får namnet SPCS-gruppen, kommer sannolikt att fortsättasatsa hårt på tillväxt, i första hand i Norden. Det blir ettspännande bolag, med en inte alltför avskräckande värdering.Det norska bolaget blir dominerande i den nya konstellationen,med 55 procents ägarandel. Fusionen genomförs dock enligt den såkallade poolingmetoden, för att undvika goodwill. I budet finnsockså ett kontantalternativ där SPCS aktieägarna erbjuds 100kronor per aktie, att jämföra med kursen som låg på 90 kronorföre budet.
Bättre tillväxt
Budet kan tyckas snålt: SPCS är större än PCS, med baramarginellt sämre vinst (se tabell på sid 81). Men PCS hadefinansiella kostnader av engångskaraktär i fjol, på runt 20miljoner norska kronor. Dessutom har bolaget en starkareunderliggande tillväxt och är verksamt i en något mer spännandedel av programvarumarknaden. Utbytesförhållandet 55/45 motsvararockså bolagens börsvärde före fusionen (SPCS börsvärde var 350miljoner och PCS cirka 470 miljoner).Både SPCS och PCS är verksamt på marknaden för ekonomisystem.Skillnaden är att SPCS är inriktat på små bolag, där bolaget ärmarknadsledare i Sverige, medan PCS system är anpassat för någotstörre bolag, med 20-100 användare, och är marknadsledande iNorge. Motivet bakom fusionen är alltså uppenbar. I Norge kanden nya konstellationen börja konkurrera i det minsta segmentetoch i Sverige ta upp kampen om lite större företagskunder. Detsenare är för övrigt ett segment som SPCS nyligen har försöktatt attackera med köpet av programvarubolaget Akribi. Förvärvethar dock hittills varit misslyckat och drog ned SPCS resultat ifjol.
Ett annat motiv bakom fusionen är också att nå en kritiskomsättningsnivå. Det är viktigt för alla programvarubolag, somhar stora fasta kostnader i form av produktutveckling. Men närde fasta kostnaderna väl är täckta får marginalförsäljningenstort genomslag på resultatet. Det är därför de små företagen ibranschen har svårt att överleva och de stora tvingas att växasig större. Motiven bakom fusionen övertygar. Åtminstone på papperet.Förvärv och fusioner blir dock sällan som de är tänkta iprogramvarubranschen. Det handlar ofta om att smälta sammanolika kulturer och olika program. Båda bolagen har också ennågot brokig historia när det gäller förvärv. SPCS köp av Akribimåste som sagt hittills anses vara misslyckat.
Spännande resa
Det finns alltså en risk att fusionen leder till problem ellertill och med inte blir av. Affärsvärlden anser ändå attmöjligheterna överväger riskerna och rekommenderar aktieägarnaatt behålla sina aktier i det nya bolaget, istället för att takontantbudet. Det kan bli en spännande resa. PCS leds av entrojka som gjort sig känd i Norge för en aggressivtillväxtstrategi. VD i det nya bolaget blir PCS nuvarande VD,Tom Scharning, tidigare bland annat chef på Digital. Hans mål äratt SPCS-gruppen ska bli ett ledande nordiskt programvaruhusinnan år 2002. Nya SPCS-gruppen blir alltså ett bolag med högrerisk, men också större potential än det gamla SPCS.
Engångskostnader
Aktiekurserna efter det att fusionen presenterades pekar på ettbörsvärde för den nya koncernen på omkring 900 miljoner kronor.Baserat på fjolårets omsättning och resultat för respektivebolag ser det inte billigt ut – båda bolagen minskade sin vinstfrån året innan. Men i PCS är det som sagt p.g.a. engångsposter.
Jämnstora
mkr SPCS PCS #Omsättning 159 155Rörelseresultat 12 38Finansiella poster 2 -18Resultat f skatt 14 20# Omräknat till svenska kronor. Växlingskurs 1 SEK = 1,06 NOK.
Aktien: Köp
Även för svenska SPCS talar mycket för att 1998 var ett hack ien uppåtgående kurva, vinsttappet kommer uteslutande från detmisslyckade förvärvet. Där har stora grepp tagits genom attlägga ned utvecklingsavdelningen i Akribi. En vinst i år på 65miljoner för det sammanslagna bolaget borde inte vara orimlig.Det ger en vinstmultipel på ungefär 19. Inte alltföravskräckande utifrån de tillväxtmöjligheter som det nya bolagethar. Att börsvärdet på nära en miljard också gör aktienintressant för institutionella investerare ska inte hellerunderskattas för den framtida kursutvecklingen.De som köpt SPCS som en trygg aktie bör nog kliva av.Affärsvärldens rekommendation är emellertid att inte takontantbudet utan ge fusionen en chans och behålla aktien.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.