SPECIAL: Insideraffärer – Tufft för USA-insiders
Det är först under 1990-talet som myndigheterna i Europa börjatta insiderfrågorna på allvar. I USA, däremot, har sådanamarknadsmanipulationer funnits på den politiska dagordningen idecennier. Tillsynsorganet SEC, Securities & ExchangeCommission, bildades redan 1934 och åtnjuter stor respekt hosamerikanska investerare och annat finansfolk. AttPinkertonskandalen uppdagades först i USA och först i ett senareskede började utredas av den svenska finansinspektionen ärdärför ingen tillfällighet.Vad ligger då bakom den amerikanska myndighetens starkaställning?Resurser? Både ja och nej. Visserligen har SEC cirka 3.000anställda, jämfört med något hundratal hos den svenskainspektionen. Men även SEC har dränerats på folk som lämnatmyndigheten för att gå till mer lukrativa sysslor i den privatasektorn. Utredningsavdelningen på New York-kontoret har sedan1996 fått se mer än hälften av de 137 anställda sluta. Av de 88juristerna har 57 hoppat av. SEC:s böner till kongressen iWashington om att få höja lönerna har inte fått gehör.
Fusionsvågen
Det senaste året har SEC överhopats med ärenden. Det hängersamman med att möjligheterna till insidertransaktioner har ökattill följd av det stora antalet fusioner och uppköp. Under enfebruaridag konstaterade börserna suspekta kursrörelser i treolika bolag, som senare visade sig bli föremål för uppköpsbud(Sundstrand, Consolidated Natural Gas och KN Energy). Till ochmed den största industrifusionen någonsin i USA, Exxonssamgående i december med Mobil, föregicks av kursspekulation somluktade insider lång väg.SEC har inte suttit stilla, utan beslutat att kraftsamla sinabegränsade resurser mot ett litet antal fall för att på så visavskräcka andra. Det är i detta perspektiv man ska se aktionen iPinkertonfallet, där SEC har visat ovanligt stor öppenhet visaviinternationella media.
Chefer har straffansvar
Fundamentet för bekämpningen av insiderbrott i USA är den tiondeparagrafeni Securities Exchange Act från 1934. 1988 kompletteradesreglerna med en lagparagraf som förklarade att även controllingpersons, alltså chefer av olika slag, har straffansvar för attinsiderreglerna efterlevs.Lagstiftningen ger SEC möjlighet att agera på många olika sätt.Myndigheten kan blixtsnabbt frysa medel medan de fortfarandefinns i banksystemet, kan utfärda belöningar till tipsare ochtillämpa en straffskala där det ingår såväl decennielångafängelsestraff som skadestånd på upp till tre gånger förtjänstenpå insideraffären.Under de senaste åren har ett antal mäklare, advokater,revisorer, journalister och till och med en psykiatriker (somutnyttjade konfidentiell information från en klient) hamnat iSEC:s nät.Och tillämpningen är strikt. 1997 dömdes en chefstjänsteman iett företag enbart för att han för en bekant bekräftat uppgiftersom redan var i omlopp i medierna.
Inte bara lagboken
Lagboken är inte det enda tillhygget för SEC. Myndigheten harockså god hjälp av den amerikanska juridiska traditionen. Deninnebär framför allt två saker. För det första att parterna -inklusive myndigheten – inte skyggar för konfrontation. För detandra att det ges rika möjligheter för offentliga myndigheteroch andra att driva civilmål. SEC driver merparten av sinaprocesser som civilmål, vilket gör att man slipper dentidsödande omvägenvia åklagare. Åtskilliga insidermisstänkta väljer att göra upp igodo.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.