Sprays optionsprogram värdelöst

Sprays årsredovisning för 2000 är en tydlig illustration av IT-erans uppgång och fall. En av bolagets grundare, Jonas Svensson, har slutgiltigt lämnat styrelsen och optionsprogrammen som skulle lett till stora klipp ter sig som ett skämt. Igår gick teckningstiden ut för optioner med en teckningskurs på 21 000 kronor, samtidigt som Spray-aktien inofficiellt handlas i 225 kronor.

Sprays årsredovisning ter sig i mångt och mycket som ett monument över en svunnen era. Under 2000 har bolaget bytt skepnad från ett av Sveriges coolaste internetföretag till ett betydligt mindre – och mindre hippt – mediebolag med fokus på innehållstjänster. Dessutom har Jonas Svensson, en av bolagets grundare och främste galjonsfigurer, slutligen lämnat styrelsen i samband med vårens bolagsstämma.

”Jonas bor sedan en tid i New York och har tagit en paus från Spray. Men han är fortfarande en av de största ägarna i bolaget och vi har rätt mycket kontakt med honom trots att han inte har någon operativ roll”, säger Sprays VD Daniel Sachs.

I årsredovisningen presenteras även optionsprogram som i sig är en stilla påminnelse om vad som varit. De optionsprogram som kunde inneburit stora klipp för de anställda, inte minst chefer som Fabian Månsson och Casten Almqvist, ter sig idag som ett skämt.

Igår gick teckningstiden ut för ett av dem, riktat till ”ledande befattningshavare i koncernen” – exakt vilka vill inte VD Daniel Sachs uppge. Teckningskursen för de 3 000 optioner som utfärdades i maj för ett år sedan ligger på 21 000 kronor, medan Spray-aktien, som handlas inofficiellt på HQ Tech Market, står i 225 kronor.

”Ja, det är ju inte så mycket att säga. Teckningskurserna grundar sig på en marknadsmässig värdering, baserat på de tillgångar som fanns i företaget då, det var till exempel innan vi hade sålt Spray Network till Lycos Europe. Det ligger en räkneoperation bakom det, men alla vet ju vad som har hänt med IT-relaterade aktier sedan dess”, säger Daniel Sachs, som inte har kollat om någon har tecknat sig än men tillägger fnissande att han ”inte skulle tro det…”

Även tidigare program, riktade till fler anställda, har lösenkurser som ligger långt över dagens nivåer – på 4 500 kronor. Bland de Spray-anställda som Ekonomi24 talat med är det dock ingen som orkat uppröra sig över det faktum att de gått miste om det stora klippet.

”Det är klart att det är tråkigt, men jag har inte precis känt av någon kritik. Vi försökte vara tydliga redan från början om att optioner per definition innebär en risk, och jag tror att alla visste vad de gav sig in på. Men om det är någon tröst i sammanhanget har det ju drabbat alla lika”, säger Daniel Sachs.

För de tre senast utfärdade optionsprogrammen, som kan tecknas senare i år samt i maj år 2002 och 2003, ligger teckningskurser på mellan 25 000-35 000 kronor.

Vad är oddsen att ni blir rika på dem? ”Hahaha… Säg så här, jag skulle bli mycket, mycket glatt överraskad om så blev fallet”, säger Daniel Sachs.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.