Spretiga förväntningar på Fed nästa vecka

Kommer Fed att fortsätta höja styrräntan nästa vecka? Förväntningarna skiljer sig åt efter de senaste dagarnas turbulens i den amerikanska banksektorn. Nomura Securities tror till och med att vi kommer att få se en sänkning.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell. Foto: AP Photo/Andrew Harnik/TT

Finansprofilen Jeffrey Gundlach, vd för DoubleLine Capital, tror att Federal Reserve kommer att genomföra en liten räntehöjning nästa vecka trots det pågående kaoset i banksektorn, en situation som tvingat fram räddningsåtgärder från tillsynsmyndigheterna.

”Jag tror helt enkelt att Fed vid den här tidpunkten inte kommer att gå på 50 baspunkter. Jag skulle säga 25”, sade Gundlach i CNBC:s ”Closing Bell” på måndagen.

Han tror att det blir sista höjningen och bedömer att det sker för att rädda centralbankens trovärdighet givet att man så hårt utlovat att bekämpa inflationen. Han bedömer att det blir åtstramningar framöver, även om han inte är säker på att det är rätt beslut.

Nomura tror på sänkning

Nomura Securities tror att Federal Reserve sänker styrräntan med 0,25 procentenheter och slutar krympa sin balansräkning vid nästa veckas penningpolitiska möte. Det rapporterar Bloomberg News.

Enligt Nomura väntas räntesänkningen göras som en ”reaktion på de hotande riskerna för den finansiella stabiliteten”, givet att de åtgärder som Fed hittills gjort inte räckt till för att lugna marknaderna helt och hållet.

Fed har efter Silicon Valley Banks kollaps lagt upp ett nytt låneprogram för banker. Men ”att döma av marknadens reaktioner är dessa åtgärder otillräckliga eftersom amerikanska aktier fortsätter att sjunka”, skriver Nomura.

Nomura utesluter inte att kan Fed behöva skapa ett nytt låneprogram som erbjuder ett större urval av tillgångar som säkerheter.

Goldman Sachs uppgav under måndagen att banken inte längre räknar med en räntehöjning från Fed i nästa vecka. Flera andra banker tror dock fortsatt på en höjning med 25 punkter, vilket innebär att förväntningarna på marknaden nu spretar en hel del.

Traders har satt en sannolikhet till en höjning om 25 punkter till 85 procent. Mötet äger rum den 21-22 mars.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.