”SSAB är en no-brainer”

Återhämtning! Äntligen! De Johnston & Murphy-skodda går med lättare steg än på länge i snömodden kring Stureplan.

– Rapporterna är bra och det gör livet så mycket enklare. Det är helt uppenbart att de som är kunder hos SKF och Atlas inte bryr sig ett dugg om det här subprimetjafset. Sandvik har ju en fläck, nickelavskrivningen, men om nickeln stiger nu och närmar den sig 30 000 så rycker Sandvik 10 spänn bara på det, säger en konstsamlare med många år i mäklarbranschen.

– Jag tror att vi har en uppsida på 10-12 procent om rapporterna fortsätter så här. Vi är på gång att rätta till det här, säger samlaren.

Förra veckans rykten om indirekt subprimeexponering i framför allt SEB och Nordea, verkar ha klingat av.

Och så börjar utköpen komma. Men det är möjligt att Medströms var lite väl snåla i budet på Boss Media, med tanke på att de faktiskt bara sitter på 12,5 procent av aktierna. Både Net Entertainment och St Minver sägs sitta böjda över excelarken, möjligen även Gtechkollegan IGT.

– Boss styrelse lär ju säga nej, och det bör komma minst ett konkurrerande bud. Men om någon ska få med sig Medströms måste de fläska på ordentligt. Det är tveksamt om Net vill ge sig in på de multiplarna, säger en high roller som inte är alltför imponerad av Boss Media.

Kanske har någon redan visat korten när den här spalten är i trycket.

Golvet hör också att det räknas på två av börsens mindre reklam- och mediabolag, A-com och Dacke.

– Men det är för mycket bråk och för många feta katter som sitter i de där bolagen, säger en sidenscarf med page.

Även Arvid Svensson-bolaget Done på First North-listan ska ha en kolumn i det excelarket.

Från smått till stort: Managementkonsulter som har fakturerat många resor till och timmar i Kista säger att det är fullt kaos på Ericsson.

– Det ligger en hel del i den där oron över att de inte har koll på siffrorna. Folk är som yra höns, men det fick ihop en hygglig rapport ändå. Fast delar ur ledningen fick lomma upp på Arsenalsgatan (där Investor sitter, reds anm) och drillas inför rapporten, säger ett par långfärdsskridskor.

Trots att presentationen fick okej, backade aktien. Bra, tycker vissa:

– Äntligen lite rättvisa på börsen. Astra och LM faller, medan SCA och Kulan går starkt. Det är skönt när det som är skit blir skit och det som är bra går upp, säger en Acnekjol med utsikt över Kungsträdgården.

Finansmannen Maths O Sundqvists försäljning i Fabege blev en snackis på marknaden. En legend med pälsfodrad rock för 60 000 kronor:

– Någon måste ju bäras ut i varje börsnedgång, det kanske är han den här gången. Det har också varit snack om att det har varit försäljningar av hans Skanska-aktier som legat bakom fallet i den aktien. Men det finns ju andra som borde ligga pyrt till också. Johan Molin på Assa köpte ju en halv miljon aktier i början av 2006 för kanske 130 spänn och det var säkert lån på det. Med kursen där den är nu, under 120, borde det ju vara lite pressat, säger legenden.

Även om det känns lite stabilare på börsen är det fortfarande ganska ont om köpråd. Men en anständig flaska bourgogne har hittat ett saf

– Jag har aldrig gillat SSAB, egentligen, men det är svårt att inte köpa på 160. De säljer förmodligen rördelen i Ipsco i år och får bra betalt. Kanske inte riktigt lika bra som för ett halvår sedan, men nästan. Och det finns tagare. Konkurrenterna har levererat hyggliga resultat och har pengar. En no-brainer!

Veckans skryt:

Profetia 1: En Östermalmspresenning flabbade hela vägen till banken efter höjningen av budet på Gant. Att parterna i Gant höll på att sluta fred var det inte många som trodde när presenningen tipsade om det för två veckor sedan.
– Schweizarna ska vara mycket nära att komma överens med huvudägaren Lennart Björk om att höja budet, sade presenningen som hade köpt på sig aktier strax över budnivån. Den som följde den tråden tjänade en hacka.

Profetia 2: Ett par mörka Johnston & Murphy i alligatorskinn varnade i årets första nummer för att det skulle ”smälla på något sätt” i Kaupthing. Två veckor senare tvingades banken backa från det feltajmade köpet av holländska NIBC.

Profetia 3: Vår vän Silvertinningen förutspådde i förra numret att SKF skulle slå till med en rejäl extra utdelning. Och visst blev det mer än vad folk hade väntat. Mera kulor från Kulan!

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.