Stigande svenska konsumentpriser

De svenska konsumentpriserna (KPI) var upp med 0,2 procent i juni jämfört med månaden innan, enligt statistik från SCB.

I årstakt var KPI +0,2 procent, vilket kan jämföras med -0,2 procent under månaden innan.

Analytikernas förväntningar var att månadstakten skulle uppgå till 0,0 procent samt att årstakten skulle vara -0,1 procent, enligt SIX News sammanställning av sju analytikers estimat. Förväntningarna för årstakten sträckte sig mellan -0,2 till 0,0 procent med en median på 0,0 procent.

Jämfört med maj noterades prishöjningar på transporttjänster (+5,7 procent) som bidrog med 0,2 procentenheter i den totala uppgången, drivmedel (+1,6 procent), paketresor (+11,1 procent) och logi (+7,5 procent), vilka bidrog uppåt med 0,1 procentenhet vardera, medan lägre priser på kläder (-2,7 procent) och el (-1,2 procent) bidrog nedåt med 0,1 procentenheter vardera. Analytiker hade flaggat för att sommarrean på kläder och skor skulle inverka nedåt på prisutvecklingen.

Den underliggande inflationen, mätt som KPIF (inflationen vid konstanta räntor), var +0,8 procent i årstakt, att jämföra med 0,4 procent månaden innan. Analytikerna hade räknat med en årstakt om 0,5 procent.

Månadstakten för KPIF uppgick till +0,2 procent, vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar vid 0,0 procent.

Harmoniserat index för konsumentpriser, HIKP, låg på 0,5 procent i årstakt (+0,1 procent månaden innan).

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.