Stockholmsbörsen backar

Stockholmsbörsen inledde fredagens handelssession på minus efter att ha stigit tre dagar i följd.

Klockan 9.45 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index backat 1,6 procent till nivån 1.448. Aktier för 3,3 miljarder kronor hade då bytt händer. omsatts. På andra europeiska börser var DAX i Frankfurt och CAC40 i Paris ned 1,7 respektive drygt 2 procent.

Inom storbolagsindex var Swedish Match, Essity och SSAB enda aktier på plus. Ericsson, med höjd rekommendation från Handelsbanken till köp från behåll, öppnade upp men vände sedan till lätt minus. SKF, som handlas utan rätt till utdelning på 3 kronor, låg högst i förlorarlistan bland storbolagen med ett minus på 8 kronor eller nära 6 procent. Därefter följde Sandvik och Volvo som tappade 5 och 3 procent.

Även i byggbolaget JM avskiljs utdelningen på fredagen och aktien var ned drygt 4 procent.

Sinch, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, gick också mot strömmen efter ett stort företagsköp i Brasilien med vidhängande riktad nyemission till liten rabatt, samt besked om att covid-19 i nuläget har en begränsad finansiell effekt på bolaget som helhet och att meddelandevolymerna utvecklas som förväntat. Sinch-aktien klättrade nära 11 procent.

Dagligvarubolaget Ica steg drygt 2 procent. Både Nordea och AGB har höjt sina rekommendationer för Ica-aktien till behåll från tidigare sälj. Nordea pekar på att matvaruhandeln är en av få sektorer som gynnas av coronaviruspandemin. Rädslan för viruset leder till bunkringsbeteende vilket i sin tur gör att matvaruhandeln tar marknadsandelar från restaurangbranschen. Branschkollegan Axfood, som också fått ökad rekommendation till behåll av ABG, låg på lätt plus.

Gränges handlades ned 3 procent. Bolaget föreslår slopad utdelning.

Avanzas courtagenetto för första kvartalet förväntas mer än fördubblas, meddelade bolaget på morgonen inklusive att kostnadsprognosen höjs. Aktien avancerade 7 procent.

Oasmia Pharmaceutical, som klättrat tidigare i veckan efter besked om ett globalt samarbetsavtal, vände ned 6 procent. Fredagsmorgonens delårsrapport visade ett rörelseresultat på -57,7 miljoner kronor (-26,2) för kvartalet november-januari och nettoomsättningen 0,1 miljoner kronor (1,4). Bolaget erfar en avmattning av sina lanseringsaktiviteter kring läkemedlet Apealea i Sverige, Danmark och Finland på grund av situationen med covid-19-viruset, skriver vd i rapporten.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av bland annat definitivt Michiganindex för mars, en första riktig indikation på vilken påverkan virusutbrottet har fått på de amerikanska hushållen.

Det amerikanska stimulanspaketet som godkändes enhälligt i senaten under natten till torsdag, svensk tid, måste även klubbas igenom i representanthuset, vilket väntas ske på fredagen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.