Stora brister i bankers klimatrapportering

Svenska storbanker hävdar att utsläppen från företagen i deras fonder minskat, men enligt en granskning Ekot utfört finns det stora brister i bankernas redovisning av fondernas koldioxidavtryck.
Stora brister i bankers klimatrapportering - SKORSTENSRÖK
Genrebild - rök ur skorstenen på en fabrik Foto: Fredrik Sandberg / TT
SEB och Swedbank Robur menar att utsläppen från bolagen i deras fonder minskat kontinuerligt, och Handelsbanken uppger att utsläppen i deras fonder minskat med 30 procent sedan 2017.

Ekots granskning visar att bankerna endast valt att räkna in en bråkdel av företagens utsläpp i sin redovisning. Bland annat ska bankerna inte ha räknat med de indirekta utsläppen, eller “Scope 3”, som för många branscher står för 90 procent av utsläppen.

“De flesta är ju överens om att det är i scope 3, det är ju där de stora utsläppen ligger. Så det är ju jätteviktigt att man ser hela kedjan”, kommenterar Pia Gisgård, hållbarhetschef Swedbank Robur.

Anledningen till att de indirekta utsläppen inte räknas med beror på att det saknas en tydlig standard för hur de ska rapporteras. Vissa företag rapporterar dem, andra gör det inte. Detta kan innebära att en fond som investerar i solcellsföretag kan få ett större koldioxidavtryck än en fond som investerar i bilindustrin.

Emellertid resonerar bankerna att även om det inte blir helt rätt nu, finns det ett värde i att försöka så gott man kan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF