Storbank: Riksbanken har gått från duva till hök på två månader – snart höjs räntan

Morgan Stanley förväntar sig tre räntehöjningar i år och en skarp uppjustering av räntebanan nästa vecka.
Stefan Ingves, Riksbanken räntan
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani / TT

Riksbanken väntas höja räntan första gången i juni, skriver Morgan Stanley i en ny rapport.

Morgan Stanley pekar i rapporten på att Riksbanken har gått från duva till hök på två månader – i februari höll Riksbanken fast vid sina signaler om att inflationen kunde ligga på den högre sidan så länge som inflationsförväntningarna inte drog iväg.

“Ändå, efter två inflationsutfall på uppsidan – där marsinflationen var 230 baspunkter högre än vad Riksbanken förväntade sig – har banken genomgått en handbromsvändning”, skriver den amerikanska storbanken.

Många direktionsledamöter, däribland Stefan Ingves, har också på senare tid sagt att räntehöjningen behöver tidigareläggas från andra halvåret 2024. Ingves har också sagt att reporäntan kan höjas till 2%.

Investmentbanken menar att de hökaktiga uttalandena från Riksbanken tyder på att räntan höjs i juni, men att det finns 40% chans att räntehöjningen kommer redan i april.

“Riskerna lutar mot ett mer hökaktigt utfall – en höjning och brantare räntebana, tror vi”, skriver de.

Efter detta följer ytterligare två räntehöjningar i år, i september och november, och en höjning i februari 2023, skriver Morgan Stanley. Efter detta väntas konsumentprisinflationen vända nedåt. Räntebanan väntas skruvas upp rejält redan nästa vecka och peka på en ränta på 1,75% 2024.

Vad gäller inflationen väntas Riksbanken höja sina prognoser samtidigt som tillväxtprognoserna sänks. Morgan Stanley tror på en inflation på i genomsnitt 7,4% för helåret 2022 och 2,2% för helåret 2023.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.