Storbanken spår fyra räntehöjningar under 2022

Amerikanska investmentbanken Goldman Sachs räknar nu med att Federal Reserve drar upp styrräntan fyra gånger under 2022. Neddragningen av balansräkningen väntas starta i juli, om inte tidigare, skriver Bloomberg News.
Federal REserve
Federal Reserve-chefen Jerome Powell. Foto: AP Photo/Andrew Harnik/TT
En snabb förbättring på arbetsmarknaden tillsammans med hökaktiga tongångar i Federal Reserves senaste penningpolitiska protokoll pekar mot en snabbare normaliseringsprocess enligt Goldman Sachs.

Investmentbanken hade tidigare räknat med att minskningen av balansräkningen skulle påbörjas i december men nu kan detta alltså komma att ske redan i juli.

Goldman Sachs räknar vidare med att styrräntan höjs under mars, juni, september och december – där december är ny bedömning medan övriga är upprepningar.

Medianprognosen bland Feds ledamöter pekar mot tre räntehöjningar, detta enligt prognoserna som kommunicerades i december.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.