Storbankerna: Inflationen har toppat – nu vänder ekonomin ner

Svensk ekonomi vänder nu ner, men sannolikheten för en djupare nedgång har minskat. Det menar både SEB och Swedbank. Kylan på bostadsmarknaden väntas fortsätta under första halvåret i år och storbankerna spår en en styrränta på 2,25-2,5% i slutet av 2024.
Storbankerna: Inflationen har toppat – nu vänder ekonomin ner - chefsekonomer
Swedbanks chefsekonom Mattias Persson och SEB:s chefsekonom Jens Magnusson

”Motståndskraften under 2022 gjorde att vi undvek att ekonomin gick in i en recession samtidigt som inflationen var på väg uppåt. En sådan utveckling hade kunnat skapa en perfekt storm för centralbankerna. Den tid vi nu vunnit har gjort att riskerna för en djup recession minskat, vilket redan avspeglat sig i stigande börskurser”, skriver SEB:s prognoschef Håkan Frisén i bankens senaste konjunkturprognos.

Den motståndskraften har mattats av och svensk ekonomi vänder nu ner, menar Frisén som lyfter kraftigt minskat bostadsbyggande och pressade hushåll som den främsta drivkraften för lägre BNP i år. Bostadspriserna spås fortsätta ner under första halvan av 2023 och SEB håller fast vid prognosen om en total nedgång på 20%.

Swedbank: Kylan består på bostadsmarknaden

Enligt banken så leder prisfallet på bostäder, tillsammans med en kraftig uppgång i byggkostnaderna, till att bostadsinvesteringarna faller med totalt 30% under 2023 och 2024.

Även Swedbanks chefsekonom Mattias Persson tror att kylan på bostadsmarknaden fortsätter under första halvåret i år och från toppen till botten väntas priserna ha fallit med runt 20%.

Att Riksbanken börjar sänka räntan under 2024 samtidigt som nyproduktionen faller tillbaka kraftigt, väntas bidra till att priserna kan börja stiga något, men det dröjer flera år innan priserna är tillbaka på den tidigare toppnivån från februari 2022, skriver Mattias Persson i Swedbanks konjunkturrapport.

Båda storbankerna är eniga om att inflationen har nått sin topp, men att den på kort sikt fortsatt hålls uppe av den svaga kronan, hyres- och avgiftshöjningar på bostäder samt ett utdraget pristryck från producenter. SEB bedömer att kronan är tillbaka på nivåer över 10 mot euron i slutet av 2024.

”HÖJ BOSTADSBIDRAGEN OCH SÄNK LÅGINKOMSTSKATTEN”

”Risken för en upprepning av 1970-talet med varaktigt hög inflation har minskat. Baseffekter, när stora prisuppgångar våren 2022 börjar falla ur 12-månaderstalen, kombinerat med en viss normalisering av uppdrivna prisnivåer innebär att riskerna för inflationen snarast ligger på nedsidan i slutet av prognosperioden”, menar SEB:s prognoschef Håkan Frisén.

”Med tanke på att hushållen får kraftigt försämrad köpkraft skulle vi gärna se mer stöd till utsatta hushåll och det finns ytterligare åtgärder regeringen kan göra för hushållen utan att spä på inflationen. Till exempel höjda bostadsbidrag men även utbildningssatsningar för att få fler i arbete. En välkommen åtgärd för de utsatta hushållen skulle vara om förslaget med sänkt skatt på lägre inkomster genomförs i enlighet med Tidöavtalet, säger Swedbanks Mattias Persson.

”Styrräntan toppar på 3,5%”

En fortsatt stram penningpolitik från Riksbanken spås med en höjning av styrräntan med 50 punkter i februari. Under 2024 förväntar sig bankerna att Riksbanken börjar sänka styrräntan till en nivå på 2,25-2,50% i slutet av året.

”Vi räknar med att styrräntan når sin topp på 3,50% i juni”, skriver Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

SEB tror på en något lägre räntetopp:

”En relativt kraftig nedgång i BNP och gradvis tydligare nedgång i inflationen talar ändå för att detta kan bli den sista höjningen”, menar SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.