Trippar försiktigt framåt

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen återhämtar rapporttapp och fortsätter försöka undvika att dansa med runt den svenska bostadsguldkalven.

Affärsvärlden Analys+ Nordiska Värdeportföljen har återhämtat förra veckans rapportdippar. Totalavkastningen är nu 21,9 procent (20,0) räknat från starten den 15 december. Indexgapet mot Stockholmsbörsens breda index OMXGI är åter på knappt 17 procentenheter (drygt 16 procentenheter).

Starkast portföljbidrag har utan större nyheter kommit från Eolus Vind (24 procents portföljvikt), förra uppdateringens ena rapportförlorare Ratos (10 procent) samt oljevinnaren Spectrum (10 procent).

 

HÄNDER I INNEHAVEN:

  • Även i den andra av förra veckans rapportförlorare Oriflame (3 procent) har investeringen återhämtats något, inräknat senaste veckans kvartals- samt extrautdelning. Inför den här veckan blev det känt att den ena grundarbrodern Robert af Jochnick ökat på sitt innehav med 100 000 aktier för nära 32 miljoner kronor. Totalt har Robert af Jochnick ett direktinnehav på 2,2 miljoner aktier så det nya aktieköpet får ses som en diskret vink. Värderingen ligger på ev/ebit 12 och den ordinarie direktavkastningen är 5 procentig.
  • Portföljens näst största innehav Pandora (21 procent) rapporterar inför börsöppningen i morgon. Förra kvartalet bjöd på fortsatt tvåsiffrig intäktstillväxt, lätt sjunkande men fortsatt hög lönsamhet samt förbättrat kassaflöde.  Med en värdering på ev/ebit 10 i detta högavkastande och kapitallätta tillväxtbolag kan mycket få gå fel över enskilda kvartal och kalenderår utan att Pandora behöver bli en misslyckad investering i det längre loppet.
  • Portföljens nya mindre innehav i den norska försäkringsuppstickaren Insr (4 procent) rapporterar sedan inför onsdagens öppning. Det rapporterade resultatet kommer sannolikt vara fortsatt svagt, då Insr snabbt tagit stora integrationskostnader för sammanslagningen av det nya förvärvet Nemi. Caset bygger på att den underliggande försäkringsportföljen växer försiktigt och organiskt till en snabbt förbättrad underliggande försäkringslönsamhet. En stor del av tidigare förbättringsarbete väntas slå igenom med fördröjning under de närmsta kvartalen.

Nordiska Värdeportföljen 2018-05-14 (intradag).PNGNordiska Värdeportföljen 2018-05-14 (intradag)

SE UPP MED SVENSKA HUSHÅLLEN

Portföljen förblir fullinvesterad, med 1 procents kassaandel, och står redo att omplacera när innehav blir fullvärderade.

Taktiskt fortsätter portföljen vara vaksam kring bolag som står och faller med svenska hushålls utrymme och vilja till konsumtion. Osäkerheten kring den överhettade bostadsmarknaden består och är det något historien talar emot så är det att kraftiga och långa prisuppgångar toppar ut stillsamt.

Då återstår gasa på in i väggen-scenariot eller betala notan-scenariot. Riskjusterat är det än så länge för tidigt att hitta jättelockande (långa) investeringar i något av fallen.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets