Största indextappet sedan 2011 på Wall Street

New York-börserna levererade en riktigt svag avslutning på vecka 34: fredagen innebar de största indexnedgångarna på en handelsdag sedan i november 2011.

Fallet följer efter att senaste rundan global tillväxtoro hållit i sig på fortsatt svaga makrosignaler från Kina, världsekonomins storleksmässiga tvåa bakom USA.

VIX-index, som uttrycker implicit volatilitet för optioner på S&P 500 och som kan ses ett riktmärke på vad det kostar att försäkra en bred aktieportfölj mot kraftiga kursrörelser, tog ett jätteskutt upp till nivån 24,5. VIX låg för en vecka sedan på 14,3.

Sektormässigt placerade det fortsatta råoljeprisfallet föga förvånande energi bland de större förlorarna i dagens breda nedgångar. Mer intressant ur perspektivet börssentiment var dock kanske att den största svagheten sågs i de tidigare så populära IT-aktierna.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde ned med 3,1 procent till 16.460. Det bredare indexet S&P 500 backade med 3,2 procent till 1.971 och tekniktunga Nasdaq Composite sänktes 3,5 procent till 4.706.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 3 punkter till 2,05 procent samtidigt som trettioårsräntan var nära oförändrad vid 2,75 procent.

Kinas inköpschefsindex för tillverkningssektorn (den variant som sammanställs av Markit) föll till den preliminära nivån 47,1 för augusti, det lägsta utfallet sedan 2009. Nivån understigande 50 signalerar fortsatt tillbakagång i den stora kinesiska ekonomin.

Motsvarande statistik för USA landade på 52,9 i augusti, vilket var en miss jämfört med förhandsförväntningarna vid 54,0.

Den amerikanska WTI-råoljan dök till nya bottennivåer som inte setts av sedan år 2009 i senaste finanskrisen. Frontmånadsterminen sågs ytterligare 2,6 procent lägre till cirka 40,2 dollar fatet. Bland de redan hårt pressade oljejättarna noterade Chevron -4,4 procent, ExxonMobil -3,4 procent samt ConocoPhillips -3,4 procent.

Och i tekniksektorn har sentimentet försämrats rejält. Bland jättarna sågs Apple ned 6,0 procent medan Microsoft tappade 5,7 procent.

Deere, som konkurrerar med Volvo och Husqvarna och liksom Trelleborg har exponering mot jordbrukssegmentet, varnar för ännu svagare utrustningsförsäljning framöver. I dess brutna räkenskapsår 2014/2015 väntas denna nu minska med 21 procent, ett förvärrat läge jämfört med föregående prognos om ett tapp på 19 procent. Aktien pressades 8,3 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.