Strateg: Frossa på börserna – men kan bli ett lättnadsrally

Ränteoro och hög inflation tynger börserna just nu - men i vår kan vi få se ett lättnadsrally, tror SEB-ekonomen Johan Javeus.
SEB-ekonomen Johan Javeus kommenterar läget på börserna.
SEB-ekonomen Johan Javeus kommenterar läget på börserna.

USA-börserna stängde på minus under onsdagskvällen, noterar SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i ett färskt marknadsbrev. Han lägger till att det framförallt är oro för stigande räntor som präglar börserna just nu.

SEB tror i likhet med många andra att Federal Reserve kommer att höja räntan redan i mars och därefter ytterligare tre gånger under 2022.

Spararna köper Tesla och SBB: ”Aktierna som gick som skållade troll i fjol tar stryk”

”Oron för snabba räntehöjningar i USA har lett till en utbredd börsfrossa runt om i världen”, skriver SEB:s chefsstrateg.

Börserna brukar gå bra i april

Han konstaterar att marknaden prisar in fyra räntehöjningar från den amerikanska centralbanken under 2022 och ”ytterligare 2-3 stycken” under 2023.

För mindre än ett år sedan trodde Fed att första höjningen skulle komma först 2024, enligt Johan Javeus. Så det har gått fort. Men då har inflationen tagit fart ordentligt – till runt 7% i dagsläget, noterar SEB-ekonomen.

SEB tror att inflationen toppar på 7,4% i i februari för att sedan falla tillbaka. Vid årsskiftet är inflationen i USA 3,6% tror storbanken. Om de får rätt skulle marknaden kunna dra en ”lättnadens suck”, skriver Javeus. Då skulle rädslan för stigande inflation kunna övergå i minskad inflationsoro och det skulle i sin tur ”vara bra för börserna”.

Javeus påminner om att att april brukar vara en bra börsmånad, och hänvisar till statistik för S&P 500-indexet:

Peter Malmqvist: Börsen backar i år – tror på ganska mycket dramatik

”Om USA-inflationen toppar i februari och inflationssiffran för mars (…) visar sig ge den första betydande nedgången på två år så tycker undertecknad att utsikterna för ett rejält lättnadsrally i vår ser rätt goda ut”, skriver han.

Riktigt lika övertygad är inte den oberoende finansanalytikern Peter Malmqvist. Han sa nyligen till SVT att han trodde att börsen stänger på minus under 2022 och att han räknar med ganska mycket dramatik senare i år.

Spararna verkar hur som helst köpa dippen:

”Trots det turbulenta marknadsklimatet är det många av våra kunder som befinner sig på köpsidan. Det är en god aktivitet och stora nettoköp just nu”, har Avanzas sparekonom Nicklas Andersson sagt till Affärsvärlden i veckan.

RAPPORTFLODEN IGÅNG

Under torsdagen har både Avanza och Sandvik släppt färska kvartalsrapporter. Vill du läsa mer om rapportsäsongen kan du klicka här och ta del av vad sparekonomerna Joakim Bornold, Frida Bratt och Nicklas Andersson tror om Q4-rapporterna som kommer att trilla in under de närmaste veckorna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.