Strateg inför rapportfloden: ”Blir spretigt – men räkna med stabila bankrapporter”

Verkstadsbolagen och bankerna kommer bli mest intressanta att följa när rapportperioden nu drar igång på allvar, enligt Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank.
Robert Oldstrand. Foto: TT/Swedbank
Robert Oldstrand. Foto: TT/Swedbank
Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank, ser överraskningspotential bland delårsrapporterna. Foto: Pressbild/Swedbank.

Verkstadsbolagen och bankerna står aggregerat för den större delen av börsindex i Sverige, och det är deras delårsrapporter som kommer få störst uppmärksamhet, menar Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank.

”Verkstadsbolagen i Sverige är ju knutna till den allmänna konjunkturen. Vi har inte fått så mycket signaler från verkstadsbolagen, men i absoluta tal kommer det förmodligen se ganska bra ut. Det osäkra är ju det som ligger bortom den här rapportperioden”, säger Robert Oldstrand till Affärsvärlden.

Han betonar att marknaden fortfarande försöker orientera sig i en värld med fortsatt inflation, högre ränta och geopolitisk osäkerhet.

”Verkstadsbolagen har haft höga kostnader med motvind i logistiken. Nu kanske vi får se signaler om att de kunnat höja priserna. Sen kommer vi få se en stor effekt av svag svensk krona, det kan boosta vissa bolag det här kvartalet och även flertalet kommande”, säger han och lägger till:

”Det kommer vara spretigt. De som har hög andel av försäljningen i USA har det lättare, liksom de bolag som exponeras mot strukturella trender, som gruvindustrin och elektrifiering”.

Desto mindre spretigt kan det bli bland bankrapporterna. Enligt Robert Oldstrand hade de flesta bankerna bra trend i räntenettot förra kvartalet och det kan bli mer medvind nu baserat på nuvarande räntemiljö.

”Bankerna kommer aggregerat att visa stabila rapporter. Det som är osäkert är intäkterna kopplade till finansmarknaderna”, säger han.

Marknaden ska tolka

Robert Oldstrand anser att småsparare ska undvika att spekulera i enskilda aktier under rapportfloden.

”Generellt sett så brukar jag säga att man ska avstå från att spekulera i rapporter. Dels ska utfallet hamna rätt och dels ska marknaden också tolka rapporten”, säger han.

Han lyfter fram att makrofaktorerna fortfarande spelar stor roll för börsklimatet och att osäkerheten fortsatt är stor.

”Rapportperioden i sig kommer vara helt okej, men det är osäkert vad som sker härnäst. Frågan är om vi blir så mycket klokare till nästa år”, säger .

Bolag att hålla koll på

”Bland verkstadsbolagen tittar vi mycket på de stora kvalitetsbolaget som har en historik av att klara sig bra i turbulenta tider. Atlas Copco och Assa Abloy är två av de större, men även Sandvik är intressant som är runt 60% exponerat mot gruvindustrin, där efterfrågan lär fortsätta vara stark”, säger han.

Av bankerna är det Handelsbanken, som släpper sin delårsrapport på onsdag, och Nordea (med rapportsläpp på torsdag) som kan vara intressanta att hålla koll på i veckan, enligt Robert Oldstrand. Men han lyfter också fram att det kan komma skrällar bland konsumentvaruaktierna.

”Alla ser ju vad som har hänt för konsumentvaruaktierna, de har haft det tufft hittills och en del har vinstvarnat. Det finns ju helt klart en överraskningspotential på uppsidan i rapporterna från några av bolagen i den sektorn. Alla förväntar sig dåliga signaler, men som sektor kan man nog se stora rörelser under veckan”, säger han.

Vill du få kolla på vilka aktier som är dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen så hittar du det alltid på Affärsvärldens sida Börsen idag. Där hittar du också en kalender som visar de viktigaste bolagshändelserna dag för dag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets