Styrande koalitionen vann valet i Japan stort – deltagandet lågt trots mordet på Shinzo Abe

Valet till överhuset i Japan, som präglats stort av mordet på den förre premiärministern Shinzo Abe, vanns stort av den styrande koalitionen i landet och den får nu en stark majoritet. Det rapporterar TT.
Styrande koalitionen vann valet i Japan stort – deltagandet lågt trots mordet på Shinzo Abe - Japan Abe Shot
Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko/TT

Koalitionen, som består av Abes Liberaldemokratiska parti samt konservativa buddistiska partiet Komeito, fick fler än 75 av överhusets totalt 125 platser. Därmed kommer de två partierna kunna ändra i landets pacifistiska grundlag samt stärka sin militära position i världen – som var ett av Abes stora politiska mål.

Fokus under valkampanjen har även legat på den ekonomiska krisen till följd av Rysslands invasion av Ukraina samt kring hur inflationen ska behandlas.

Valet skedde endast två dagar efter att Shinzo Abe sköts till döds. Deltagandet var lågt och landade på ungefär 52 %.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.