Sundström: ”En whistleblower slog larm”

(UPPDATERAD) Det var en visselblåsare inne i banken som larmade Swedbanks styrelse så att denna sparkade vd Michael Wolf i tisdags. Det sade bankens ordförande Anders Sundström på en presskonferens på fredagseftermiddagen.

Strax efter halv fyra på fredagseftermiddagen höll Swedbank en presskonferens på huvudkontoret i Sundbyberg.

Där bekräftade Anders Sundström att banken förra fredagen anmälde Wolf till Finansinspektionen för misstanke om brott mot marknadsmissbrukslagen. FI följde rutinerna och lämnade omedelbart vidare ärendet till Ekobrottsmyndigheten där saken hemligstämpladades till dess eventuellt åtal väcks.

Anders Sundström uppgav också att bankens styrelse under en längre tid har umgåtts med tanken på att entlediga Michael Wolf. Han står fast vid att det är bankens låga betyg i kund- och medarbetarundersökningar samt att Swedbank släpar efter i digitaliseringen som är huvudskälet till att Wolf fick sparken.

– Vi i styrelsen har velat se ett skifte under en tid. Vi har efterfrågat ett bättre ledarskap i banken. Det är motivet till att vi velat entledigade Michael Wolf. Men tajmingen har avgjorts av misstankarna, sade Sundström som också menade att det hade varit svårt att behålla Wolf, oavsett styrelsens övriga åsikter om honom.

– En sådan här händelse är tillräcklig för att man ska vara olämplig att leda en bank, även på misstankestadiet, sa Sundström.

Han menade också att de kontroversiella fastighetsaffärer som några personer i bankens ledning (inte Michael Wolf) har ägnat sig åt inte heller var ett huvudskäl, även om de också ingick i den samlade bedömningen.

Advokat Hans Strandberg har bistått Swedbank i ärendet. Han sa under presskonferensen att det var han som gav banken rådet att anmäla Michael Wolf. Strandberg underströk både att banken är ålagd att anmäla alla misstankar om marknadsmissbruk och att det finns ett så kallat röjandeförbud, det är alltså belagt med straffsanktion att yppa något för den misstänkte eller någon annan utomstående om att det finns sådana misstankar. Detta var också skälet till att Anders Sundström var förhindrad att säga något om saken på telefonkonferensen i tisdags då han motiverade Wolfs avgång. Av utredningstekniska skäl får han inte heller nu uttala sig om brottsanmälan.

– Jag tror ni alla kan förstå det moment 22 jag befann mig i, sa Sundström på presskonferensen.

På frågan vad Michael Wolf har haft och säga om det inträffade svarade Sundström:

– Jag har inte haft rätt att informera honom, och jag har inte gjort det heller.

Han tillade att det inte finns fler misstänkta.

Sundström fick själv reda på misstankarna torsdagen den 28 januari.

– Det var en whistleblower inne i banken som slog larm.

I helgen den 30-31 januari tog han kontakt med Hans Strandberg och förra fredagen, den 5 februari lämnades ärendet till FI.

Sundström medgav att det som skett är mycket skadligt för banken och dess anseende men han hoppas på större arbetsro framöver.

– Det är naturligtvis inte alls bra. Det viktigaste är att vi har gjort en förändring, vi har gjort det snabbt och beslutsamt. Så vitt vi kan bedöma har ingen kund kommit till skada.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här