Svaga siffror från industrin

Den svenska industriproduktionen föll i juni medan tjänsteproduktionen ökade.

Sveriges industriproduktion sjönk preliminärt med 1,4 procent i årstakt i juni. Jämfört med månaden innan var produktionen ned med -0,4 procent, enligt SCB.

Analytiker hade räknat med en årstakt om +1,9 procent och en månadstakt på -0,2 procent, enligt SIX News enkät.

Vid en jämförelse mellan april-juni och närmast föregående tremånadersperiod var industriproduktionen ned 2,1 procent säsongsrensat.

“Förändringen i industriproduktionen i maj jämfört med april har reviderats ned med 2,4 procentenheter till en nedgång på 3,2 procent sedan föregående publicering. Förändringen i produktionen i maj jämfört med motsvarande månad föregående år har reviderats ned med 3,2 procentenheter till en nedgång på 1,5 procent. Den förhållandevis stora revideringen av maj beror på att nya uppgifter inkommit för aggregatet för kemisk industri och läkemedelsindustri”, skriver SCB.

Orderingången till den svenska industrin sjönk med 1,6 procent i årstakt i juni i kalenderkorrigerade tal, uppger SCB.

Orderingången minskade med 10,9 procent på hemmamarknaden medan exportmarknaden ökade med 7,6 procent.

Uppgifterna för juni är preliminära.

Under maj uppgick årstakten till -0,9 procent, reviderat från preliminära -0,5 procent.

Jämfört med maj var orderingången i juni +0,7 procent.

“En majoritet av industrins delbranscher visade positiv utveckling på månadsbasis i säsongrensade tal. Störst ökning i order visade industrin för petroleumprodukter medan industri för metallvaror visade störst minskning”, skriver SCB.

Under det andra kvartalet 2016, minskade den totala orderingången med 0,1 procent jämfört med föregående kvartal, i säsongrensade tal. Hemmamarknaden ökade med 0,4 procent medan exportmarknaden ökade med 1,0 procent.

Den svenska tjänsteproduktionen steg i juni med 3,8 procent i kalender- och fastprisjusterade indexvärden jämfört med motsvarande månad föregående år. I månadstakt var tjänsteproduktionen upp med 0,2 procent.

Det framgår av statistik från SCB.

Marknaden hade räknat med en årstakt på +3,7 procent och en månadstakt på +0,5 procent, enligt SIX News analytikerenkät.

I maj låg årstakten på reviderade +6,1 procent (preliminärt +5,4 procent).

För perioden april-juni var produktionen upp med 2,6 procent jämfört med januari-mars, säsongrensat.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.