Ökad produktion inom näringslivet

Produktionsvärdeindex för det totala näringslivet ökade med 2,0% i juli jämfört med juni, i säsongrensade tal. Det skriver SCB.
Industri
Foto: Pontus Lundahl / TT

Jämfört med juli 2020 ökade produktionen i näringslivet med 10,5% i kalenderkorrigerade tal.

Produktionen inom industrisektorn ökade med 13,3% i juli 2021 jämfört med motsvarande period i fjol. Den industribransch som hade det största positiva bidraget till näringslivets utveckling var Övrig maskinindustri. Branschen ökade med 22,5% i fasta priser och stod för ett bidrag på 0,6 procentenheter. Den industribransch som främst bidrog negativt var Gruvor och mineralutvinning. Branschen minskade med 13,9% i fasta priser och stod för ett bidrag på -0,1 procentenheter.

Produktionen inom tjänstesektorn ökade med 10,0% i juli 2021 jämfört med motsvarande period i fjol. Här var det främst Administration och stödtjänster som bidrog till näringslivets utveckling. Branschen ökade med 17,8% i fasta priser och stod för ett bidrag på 2,4 procentenheter. Kultur och nöje var den tjänstebransch som hade det största negativa bidraget till näringslivets utveckling. Branschen minskade med 6,7% i fasta priser och stod för ett bidrag på -0,1 procentenheter.

Inom byggsektorn ökade produktionen med 9,7%. Byggverksamhet, som står för 9,9% av näringslivets totala förädlingsvärde, bidrog till näringslivets totala utveckling med 0,8 procentenheter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.