Svensk döms för spioneri – avslöjade Scania-hemligheter

En svensk 47-årig man har dömts till tre år fängelse för spioneri efter att ha avslöjat företagshemligheter från lastbilstillverkaren Scania till en rysk ambassadtjänsteman. Det skriver SVT.
Svensk döms för spioneri – avslöjade Scania-hemligheter - lagbok-900
Foto: Pontus Lundahl/TT

Mannen var även åtalad för att ha avslöjat hemliga uppgifter om Volvo Cars, men i den delen har tingsrätten frikänt honom, trots att man funnit att han kopierat hemlig information från båda företagen. Han har tidigare jobbat på både Scania och Volvo Cars.

Enligt åklagare Mats Ljungqvist har han lämnat ut uppgifter om bland annat tillverkningssätt och källkod till en rysk diplomat. Säpo menar emellertid att uppgifterna lämnades till en rysk underrättelseofficer.

Enligt SVT har mannen nekat till brott.

När rådman Mats Hegelin får frågan av SVT om varför det blir tre års fängelse, blir svaret:

“Vi landade i att det var ett rimligt straffvärde utifrån vad han gjort och den skada som det kan ha medfört. Åklagaren yrkade på fyra år med utgångspunkten att han skulle fällts för spioneri i Volvo-materialet”, säger Mats Hagelin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.