Svensk Handel välkomnar EU-lag kring kortavgifter

Näringslivsorganisationen Svensk Handel välkomnar de nya EU-reglerna att begränsa bankernas avgifter på korttransaktioner. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Det här är ett viktigt steg för att få ett stopp på de övervinster som bankerna tar ut när vi betalar med kort. Det är en seger för handelsföretagen och konsumenterna”, säger Stefan Kvarfordt, ansvarig för EU-frågor på Svensk Handel.

”Enligt en rapport från Svensk Handel tar bankerna i Sverige ut sju miljarder kronor varje år när konsumenterna handlar med kort. Av dessa avgifter är endast 40 procent synliga för konsumenten”, heter det vidare i pressmeddelandet.

Enligt det nya EU-förslaget, som presenterades på onsdagskvällen, kommer avgifter för bankkort att begränsas till högst 0,2 procent och avgifter för kreditkort till högst 0,3 procent. Det motsvarar en vinstreduktion för europeiska banker på flera miljarder kronor, uppger Financial Times.

Lagförslaget inväntar nu en slutgiltig lagstiftning av EU:s medlemsländer och EU-parlamentet tidigt nästa år.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.