Svensk tjänstesektor något starkare än väntat

Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn sjönk i november, dock inte lika mycket som väntat.

Det svenska inköpschefsindexet (PMI) för tjänstesektorn sjönk till säsongsrensade 56,9 i november från 57,6 i oktober, enligt Swedbanks och Silfs sammanställning.

Analytiker hade räknat med en nivå på 56,7 under månaden, enligt SIX News enkät.

Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

Delindex för affärsvolym sjönk till 56,7 från 59,7 och stod för det största negativa bidraget till PMI som helhet. Leverantörernas leveranstider steg till 53,8 från 53,1, nya order steg till 60,1 från 559,6 medan sysselsättning var ned till 54,6 från 56,2.

Bland övriga nyckeltal, som inte räknas med i huvudindexet, steg orderstock till 59,9 från 57,0 medan leverantörernas insatsvarupriser var upp till 57,7 från 54,2. Den planerade affärsvolymen, som är en prognos, steg till 70,2 från 67,4.

”Delindex för orderingång noterades för femte månaden i år över 60-strecket. Samtidigt fortsatte orderstockarna, sysselsättningen och leverantörernas leveranstider att stiga vilket kan vara ett tecken på en god efterfrågan. Att insatsvarupriserna dessutom kortsiktigt trendat uppåt kan indikerar att den gynnsamma utvecklingen även nått leverantörerna.”, skriver Swedbank och Silf som sammanställer indexet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets