Svenska banker ser över kalkylerna: ”Svårare att få bolån”

Svenska banker ser över sina kalkyler för bolån och kommer ta höjd för högre levnadskostnader i sina beslut. "Det blir svårare att få lån helt enkelt", säger Bankföreningens VD Hans Lindberg till SVT.
Svenska banker ser över kalkylerna: ”Svårare att få bolån” - MicrosoftTeams-image (4)

Den nya verkligheten kommer att förändra bolånemarknaden och de skenande elpriserna är ett exempel.

”Det är ju en helt ny situation både för bankerna och för kunderna. Och det måste båda ta höjd för”, sägerBankföreningens VD Hans Lindberg.

Enligt Lindberg ser svenska banker över sina KALP-kalkyler som används för att bedöma storleken på ett bolån en person kan beviljas.

”Om bankerna måste räkna med en högre levnadskostnad och en högre driftskostnad för boendet, det är klart att då blir Kalp-kalkylen mer snäv än vad den var tidigare”, säger han.

För de som redan har bolån skulle amorteringspaus lätta på trycket. Finansinspektionens generaldirektör gav dock tidigare i veckan tumme ned för för undantag från amorteringskrav.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.