Svenska fintech-bolag står starka – men detta oroar branschen

Branschförbundet SweFinTech, som står för Swedish Fintech Association, vittnar om att fintech-branschen står stark i coronakrisen. Däremot upplever flera företag svårigheter att få in kapital och att de statliga stödprogrammen är dåligt anpassade till mindre teknikdrivna företag.
Svenska fintech-bolag står starka – men detta oroar branschen - smartphone-900
Foto: Fredrik Sandberg/TT

93 procent av fintech-bolagen har påverkats av coronakrisen. 63 procent av de svarande upplever positiva effekter av coronakrisen. Två skäl till det som framhålls är det ökade intresset av fintech-bolagens tjänster, vilket kan bero på större intresse av privatekonomi bland konsumenter, och den ökade digitalisering både hos privatpersoner och företag. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Fintech-branschen är digital och skalbar och ser ut att klara krisen bra. Branschen kommer
fortsätta skapa billigare och mer konsumentvänliga produkter och har potential för många
arbetstillfällen framöver, kommenterar Erika Eliasson, ordförande i Swedish FinTech Association.

Mycket tyder på att bolag i ett tidigt skede har upplevt svårigheter med att få in kapital. Flera bolag vittnar om att investerare har tagit ett kliv tillbaka och avvaktar i ett osäkert ekonomiskt läge, vilket drabbar bolag som är i ett läge för kapitalanskaffning.

SweFinTech varnar för att de stödåtgärder regeringen utlyst inte nått ut till startup-sektorn. Exempelvis har reglerna för permitteringar varit snåriga och främst anpassade för traditionella affärsmodeller. Inom fintech har 72 procent av bolagen inte använt sig av permitteringsstödet av olika skäl. Föreningen har 70 medlemsföretag inom segmenten betalningar, lån, sparande, investeringar, molntjänster och blockchain

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.