Sveriges BNP kan öka 500-550 miljarder med hjälp av AI

Artificiell intelligens kan potentiellt öka Sveriges BNP med upp till 500-550 miljarder kronor om tio år, enligt en ny rapport som gjorts på uppdrag av Google.
Sveriges BNP kan öka 500-550 miljarder med hjälp av AI - South Korea Google Maps
Foto: AP/Kim Jin-a

Det motsvarar ungefär 9 procent av befintlig BNP. Det enligt en ny rapport från Implement Consulting Group som gjorts på uppdrag av Google.

I rapporten beräknas 68 procent av jobben, motsvarande cirka 3,6 miljoner jobb, kompletteras av generativ AI. För att nå dit krävs dock investeringar i kompetens, innovation och ett ökat kommersiellt AI-upptag. Störst produktivitetsökning ses för tjänstesektorn.

”För att stärka vår välfärd och fullt ut dra nytta av de ekonomiska fördelarna som generativ AI för med sig behöver vi skapa rätt förutsättningar för att brett kunna applicera och använda tekniken i samhället. Vi kan ta lärdom av länder som Finland och Danmark, där företags AI-upptag är mer omfattande och utgångsläget är starkare på flera områden där strategiska insatser gjorts”, säger Anna Wikland, Sverigechef på Google.

Enligt rapporten kan Sverige dock halka efter i utvecklingen ifall inte insatser görs, vilka Implement Consulting menar är att i bred omfattning investera i robust omställning ”som möjliggör maximalt nyttjande av teknologin”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.