”Sveriges jobbmarknad oväntat stark”

Trenderna kring utvecklingen för sysselsättningen och arbetskraftsutbudet är starka, och indikatorer antyder att arbetsmarknaden kommer att fortsätta att förbättras. Så sammanfattar Nordea innehållet i dagens arbetskraftsundersökning från SCB.

”Sysselsättningen och arbetskraftsutbudet ökade i maj mycket mer än vad vi hade räknat med”, uppger Andreas Wallström, chefsanalytiker vid Nordea.

Maj är dock särskilt volatil och en svår månad att prognostisera med tanke på det stora inflödet till arbetskraften av studenter som letar efter sommarjobb, pekar han på.

Arbetslösheten var 8,0 procent i maj, vilket var något högre än marknadens förväntan om 7,9 procent enligt SIX News analytikerenkät. Säsongsrensat låg arbetslöshetsnivån kvar vid 7,8 procent, strax över förväntade 7,7 procent.

”Det säsongsrensade utfallet var något högre än vad vi och konsensus hade räknat med, men fortfarande ungefär i linje med Riksbankens prognos om 7,7 procent för årets andra kvartal”, noterar Nordea-ekonomen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets