Swedbank: Då kommer återhämtningen på bostadsmarknaden

Bostadspriserna i Sverige väntas falla i närtid på grund av coronapandemin, som lett till börsfall och snabbt stigande arbetslöshet. Sedan väntas en återhämtning på bostadsmarknaden, med stöd av låga räntor och en återhämtning i hela ekonomin. Det skriver Maria Wallin Fredholm, ekonom vid Swedbank, i en analys.

”Vårt huvudscenario är att priserna kommer att falla under året till följd av minskad efterfrågan i spåren av coronakrisen. Efter att corona har ebbat ut väntas bostadsmarknaden återhämta sig med måttligt stigande priser. De låga boräntorna stöttar bostadspriserna”, skriver hon.

Maria Wallin Fredholm säger till Nyhetsbyrån Direkt att man kan tänka sig en prisnedgång på omkring 7 procent för hela Sverige, med en större nedgång i Stockholm och de andra storstäderna.

”Vi ser att varslen sticker i höjden nu”, säger hon.

Bostadsbyggandet väntas fortsätta att bromsa in i år, för att sedan öka något under 2021. Kombinationen av en växande befolkning och ett förhållandevis lågt byggande ger stöd åt bostadspriserna på längre sikt, bedömer Swedbank.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.