Swedbank: Inflationssiffran kan vara vilseledande

Reaktionerna på måndagens inflationssiffra halglar på Twitter - och åsikterna går i sär. Swedbank tror att de goda nyheterna är vilseledande medan Nordeas Susanne Spector är lättad.
Swedbank: Inflationssiffran kan vara vilseledande - MicrosoftTeams-image (4)

Inflationstakten i Sverige, mätt som KPIF, kom in lägre än väntat under april och steg 7,6% på årsbasis. Väntat var en ökning med 7,9%. En av de goda nyheterna är att matpriserna föll tillbaka.

”Vi är på rätt väg. Vår bedömning: utsikterna har förbättrats för fallande inflation senare i år”, skriver Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, på Twitter.

Swedbank är dock inte lika lättade och skriver på Twitter att inflationssiffran är goda nyheter men möjligtvis vilseledande. Storbanken tror att Riksbanken höjer med 25 punkter både juni och september.

Även Handelsbanken är en aning försiktiga med att ropa hej.

”De underliggande inflationssignalerna är fortfarande starka; matprisfall sannolikt tillfälligt ”noise”. Vi räknar med att Riksbanken höjer med 25 punkter i juni”, skriver banken på Twitter.

Susanne Spector på, chefekonom för makroanalys på Nordea skriver att det är en lättnad för Riksbnaken och att utfallet stärker synen att det största prisökningarna är bakom oss.

Börsprofilen Claes Hemberg skriver på Twitter att det är för tidigt att fira.

”Snittet för årets inflation kan ändå bli skyhöga 6%, jämfört med snittet förra årtiondet som stannade på 1%”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.