Swedbank: Inget brett boprisfall i korten

Någon större nedgång i bostadspriserna generellt blir det inte, däremot kan det ske en större korrigering av dyrare objekt i storstäderna. Det skriver Swedbank i en konjunkturuppdatering på torsdagen.
Swedbank: Inget brett boprisfall i korten - vallastaden-bostad-affarsvarlden-700_binary_6882591.jpg

De senaste månaderna har det skett en tydlig dämpning av prisökningarna på den svenska bostadsmarknaden, vilket skapat oro för fallande priser. Stabiliseringen på bostadsmarknaden väntas fortsätta, med i stort sett oförändrade priser, vilket kommer att bromsa nybyggnationen, framför allt under 2019.

”Vi bedömer att den stabilisering av bostadspriser som inletts kommer att fortsätta. För landet som helhet förväntar vi oss i stort sett oförändrade priser, +/- 5 procent, beroende på marknad och typ av objekt”, skriver Swedbank.

För dyra objekt i storstadsregioner och universitetsstäder kan det dock komma att ske en större priskorrigering.

”[M]en det reflekterar snarare ett överutbud i det dyrare segmentet på enskilda marknader än att förutsättningarna för hela den svenska bostadsmarknaden har försämrats”, skriver Swedbank, som noterar att nyproduktionen domineras av relativt dyra lägenheter.

Swedbank hänför avmattningen på bostadsmarknaden till amorteringskravet som infördes 2016 i kombination med att byggandet har ökat kraftigt

”En stark arbetsmarknad, stigande disponibla inkomster och en hög befolkningsökning motverkar en större nedgång för bostadspriserna överlag i landet”, skriver de.

Den lugnare utvecklingen på bostadsmarknaden kommer att bromsa in de senaste årens höga tillväxttakt i nyproduktion av bostäder, framför allt under 2019.

Även om de inte har ett prisfall på bostadsmarknaden som huvudscenario varnar Swedbank för konsekvenserna av det.

”Ett prisfall på 15-20 procent skulle få en märkbar negativ påverkan på svensk ekonomi med risk för lägre tillväxt och stigande arbetslöshet. Det är därför viktigt att politiker går varsamt och ansvarsfullt fram med nya åtgärder som skärpta amorteringskrav och nedtrappade ränteavdrag. I dagsläget finns det en risk att ytterligare åtgärder, istället för att stabilisera bostadsmarknaden, får den att falla”, skriver de.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.