Swedbank: Konsumtionen stödjer ränteprognos

Den svenska detaljhandelsvolymen steg med 5,2 procent i november, vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar på +4,2 procent enligt SIX News enkät. Utvecklingen återspeglar högre reallöner och låga räntor.

“Väldigt stark detaljhandelsförsäljning ger stöd till vår prognos om en höjning från Riksbanken i slutet av 2016.” Det skriver Åke Gustafsson, senior ekonom på Swedbank, på tisdagen.

Varaktiga varor är den huvudsakliga drivkraften för försäljningsökningen som hittills i år är på den högsta nivån sedan finanskrisen.

“Den senaste väldigt starka detaljhandelsförsäljningen förväntas fortsätta i december, då den tidiga julhandeln varit stark. Det ger stöd för vårt estimat att privatkonsumtionen kommer att öka med en kvartalstakt på 1,4 procent under det årets sista kvartal”, fortsätter Gustafsson.

Även SEB anser att utfallet var starkt och att kortsiktiga indikatorer pekar på att uppgången kommer fortsätta när vi går in i 2016.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.