Swedbank: ”Mer troligt att Riksbanken höjer med 100 än 50 punkter”

Bara två veckor efter den stora konjunkturrapporten skruvar nu Swedbank upp sin prognos ytterligare och tror att Riksbanken höjer styrräntan med minst 75 punkter i september och ytterligare 75 punkter i november.
Swedbank: ”Mer troligt att Riksbanken höjer med 100 än 50 punkter” - riksbanken-ingves-700_binary_6947883.jpg
För en vecka sedan sade riksbankschef Stefan Ingves att ”en sak är säker, styrräntan ska upp” och Swedbank skruvar nu upp prognosen ytterligare.

”Riksbanken har återigen underskattat inflationsutvecklingen och den nya inflationsprognosen kommer att justeras upp kraftigt i närtid. Därtill trummar andra centralbanker på med kraftiga åtstramningar och kronan är svag”, skriver Swedbank i sin senaste makroanalys.

”Vi tror att Riksbanken kommer att höja styrräntan med 75 punkter vid det penningpolitiska mötet i september. Osäkerheten om räntehöjningens storlek är dock stor. Vi ser en något högre sannolikhet för att styrräntan höjs med hela 100 punkter än att den ”bara” höjs med 50 punkter”, skriver de.

Till novembermötet skruvar de upp prognosen från tidigare 50 till 75 punkter, följt av 25 punkter i februari.

Riksbanken behöver fler möten

Det skulle ge en styrränta på 2,5% i början av nästa år. I juniprognosen bedömdes styrräntan stiga till 2% fram till andra kvartalet 2025.

”Oväntat höga utfall och skenande elpriser innebär att Riksbanken återigen står inför en rejäl upprevidering av den kortfristiga inflationsprognosen. På längre sikt kan emellertid högre jämförelsetal och lägre elpriser få motsatt effekt”.

Att Riksbanken bara har möten fem gånger om året ser Swedbank som ”olyckligt under rådande stora osäkerhet och därför behöver de agera med stora räntehöjningar”.

Storbanken förutspår även att Riksbanken beslutar att minska på obligationsköpen ytterligare och att de halverar takten på värdepappersköpen under det fjärde kvartalet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets