Swedbank: Riksbanken höjer i april – räkna med kraftigt högre bolåneräntor

Swedbank räknar med en historisk upprevidering av inflationsprognosen, vilket de menar kommer leda till en omsvängning av penningpolitiken och en kraftig uppgång av räntor med kort bindningstid.
Bostadsmarknaden, boräntor, bostadslånen
Foto: Henrik Montgomery / TT och Izabelle Nordfjell/TT

I sin senaste analys skriver Swedbank Makro att en stramare penningpolitik är att vänta då centralbankerna behöver bekämpa den höga inflationen. Banken räknar med fortsatt stigande bolåneräntor under året då centralbankerna lyfter sina styrräntor, samtidigt som inflationen fortsätter ligga på en hög nivå.

”Riksbanken står inför en historisk upprevidering av inflationsprognosen, vilket vi räknar med också kommer att leda till en omsvängning av penningpolitiken. Vår prognos är att Riksbanken höjer räntan redan i april i år, vilket följs av ytterligare fem höjningar vid varje nästkommande penningpolitiska möte”, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.

Prognosen för bolåneräntor på samtliga löptider revideras därför upp. Den femåriga bolåneräntan väntas nå 2,50% i slutet på året, samtidigt som den rörliga stiger till 2,60%. I marsprognosen väntades den femåriga bolåneräntan uppgå till 2,00% och den rörliga till 1,60%.

”De bundna bolåneräntorna har fortsatt att stiga under året. Ett högre globalt ränteläge bidrar till att lyfta de bundna boräntorna ytterligare framöver. Den rörliga bolåneräntan stiger i takt med att Riksbanken höjer räntan, vilket innebär att en kraftig uppgång av räntor med kort bindningstid är att vänta under de kommande 12 månaderna”, säger Andreas Wallström.

Inflationen väntas dock sjunka tillbaka under nästa år, samtidigt som tillväxten  i flera länder sviktar, vilket kommer bidra till att ränteuppgången stannar av, skriver Swedbank.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.