Swedbank: Riksbanken höjer räntan i juni – och i höst

De rörliga bolåneräntorna väntas stiga till högst 4,7% under hösten och börjar sannolikt inte falla tillbaka förrän under nästa år, enligt en analys av Swedbank. De bundna bolåneräntorna väntas ligga kvar på nuvarande nivåer. 
Swedbank: Riksbanken höjer räntan i juni – och i höst - Riksbankschef Erik Thedée
Riksbankschef Erik Thedéen. Foto Pontus Lundahl / TT

Den senaste månaden har räntorna stigit något och Swedbank räknar med en viss uppgång i långräntor framöver, skriver tre av bankens ekonomer i analysen Räntebladet. De rörliga bolåneräntorna väntas stiga till som högst 4,7% under hösten. Riksbankens räntehöjningar väntas få ungefär samma grad av genomslag på de rörliga bolåneräntorna som i fjol. De bundna bolåneräntorna väntas därmed ligga kvar på nuvarande nivåer även framöver. De korta räntorna tror man sjunker under nästa år.

”Supervecka med nervös cocktail” väntar

Inför räntebesked från både ECB och Federal Reserve, och inflationssiffror både från USA och Sverige, skriver SEB skriver i ett marknadsbrev att vi står inför en ”supervecka med nervös cocktail av inflation & räntebeslut”.

Vad gäller inflationen räknar storbanken med att nya siffror på onsdag ska visa att den svenska inflationen föll från 7,6% till 6,5% i juni. Detta bland annat på grund av baseffekter och läge matpriser. Även från USA väntar man att kärninflationen pekar på ett fallande pristryck.

Det i sin tur tror SEB gör att Fed avstår ifrån att höja räntan, för första gången under en 15-månaders höjningscykel. Även Swedbank tror att amerikanerna behåller räntan på nuvarande nivå tills i början av nästa år då en serie sänkningar förmodas. Mot bakgrund av den fortsatt starka ekonomin i USA finns dock risken för ytterligare någon höjning i sommar, tror både SEB och Swedbank, i linje med övriga marknadsaktörer.

För Europas räkning väntar man sig att räntan höjs med 25 punkter både denna vecka och vid nästa möte i juli.

Sverige höjer i två steg

Även Riksbanken väntas enligt Swedbank höja styrräntan ytterligare två gånger med samma steglängd som ECB: 25 punkter i juni och 25 punkter i september. Det skulle lägga styrräntan på 4,00%. Swedbank argumenterar att den svaga kronkursen, tillsammans med en absolut sett fortsatt hög inflation, talar för den dubbla höjningen. Det gör även Sveriges starka ekonomi, där arbetsmarknaden inte varit starkare på över 30 år. Under 2023 tror Swedbanks ekonomer dock att räntesänkningar inleds när den ekonomiska aktiviteten dämpats och inflationen fallit tillbaka.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets