Nordeas chefsanalytiker: Nu faller inflationen ganska kraftigt

Storbankerna flaggar för att inflationen är på väg ner kraftigare än Riksbankens prognoser. Samtidigt finns oro för hur den svenska kronans försvagning kan komma att påverka inflationen.
Nordeas chefsanalytiker: Nu faller inflationen ganska kraftigt - RIKSBANKEN
Nordeas Torbjörn Isaksson och Riksbanken. Foto: TT

Den svenska inflationen föll tillbaka ytterligare i maj. Det spår Nordea i ett marknadsbrev under torsdagen.

De centrala faktorerna bakom att inflationen faller nedåt är de minskade energi- och matpriserna.

“Det stora är att energipriserna har blivit lägre än vad Riksbanken antog i sina prognoser som de gjorde i april. Sedan har ju också matpriserna kommit ut lägre än vad Riksbanken räknat med. Det är väldigt viktigt för inflationsbanan och huvudskälen till att den toppade i december och nu faller ganska kraftigt i maj enligt vår prognos”, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Affärsvärlden.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Nordeas prognos ligger enligt dem själva “långt under Riksbankens”, där Nordea menar att KPIF kommer landa på 6,4% y/y i maj, jämfört med Riksbankens prognos på 7,1%. Räknar man bort energipriserna blir inflationen 7,8% enligt Nordeas prognos, vilket är 0,3% under Riksbankens dito.

“Det är positiva överraskningar för Riksbanken och en lättnad att inflationen just nu är lägre än vad de har räknat med. Tittar man på indikatorer så har ju egentligen alla inflationsindikatorer vänt ner, förvisso i olika utsträckning. Det finns hopp om att inflationen kommer fortsätta falla framöver”, säger Torbjörn Isaksson.

Inflationsprognoser

KPIF KPIF exl. energi
Nordea Riksbanken Nordea Riksbanken
April 7,6 7,9 8,4 8,6
Maj 6,4 7,1 7,8 8,1
Juni 5,5 6 7,4 7,7
Juli 5,9 6,4 7,2 7,5
Augusti 4,2 4,7 6,2 6,8

Källa: Nordea. 

Även SEB och Handelsbanken räknar med lägre inflationssiffror för maj än Riksbankens prognoser och under torsdagen skrev SEB att: “gapet till Riksbankens prognos spås öka till 0,3 från 0,2 procentenheter i april. KPI och KPIF fortsätter ner driven av markant lägre energipriser samt fallande elpriserna senaste veckorna”.

Svenska kronan – ett orosmoment

Just energipriserna är viktiga för inflationen eftersom de har direkta och indirekta effekter på ekonomin.

“Det är värt att betona energipriserna. Dels ger de en direkt effekt på inflationen eftersom hushållen har elräkningar att betala och man måste tanka bilen. Men det har också indirekta effekter på inflationen via produktionskostnader, transportkostnader osv. Så att energipriserna har fallit tillbaka så pass mycket som de har är väldigt viktigt”, säger Torbjörn Isaksson.

Den 29 juni lämnar Riksbanken ett nytt räntebesked och många tror att det blir den sista höjningen innan räntetoppen är nådd. Samtidigt finns det osäkerhet kopplat till den svenska kronans växelkurs, som noterat nya bottenrekord i förhållande till euron.

“Det här grumlar till kristallkulan. Det är svårt att säga var kronan ska ta vägen och det är svårt att säga vilka effekter det får på inflationen. Än så länge är det inga dramatiska effekter av vad vi kan se.  Men vi är ödmjuka här och anser att det är svårt att bedöma hur stort genomslaget blir”, säger Torbjörn Isaksson.

Enligt Nordeas preliminära besked om den svenska inflationen kan en fortsatt försvagad krona tillsammans med en “hökaktig” inställning från ECB leda till att Riksbanken ändå väljer att höja räntan ytterligare i september.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.