Swedbank plockar in investmentbolag – här är bankens fokusportfölj

Såväl Investor som Husqvarna plockas in i Swedbanks fokusportfölj, samtidigt som Millicom får lämna.
Foto: Leif R Jansson/TT

Låga räntor, stora stimulanser och en ekonomisk återhämtning gör att det fortsatt råder en gynnsam miljö för risktillgångar. Det skriver Swedbank skriver i sin uppdatering av fokusportföljen.

I den nya uppdateringen läggs Investor och Husqvarna till i portföljen och Millicom plockas bort. Samtidigt sänks vikten med två procentenheter vardera i ABB, Svenska Handelsbanken och H&M.

Vad gäller investmentbolaget Investor baseras den positiva synen mycket på bolagets historiskt starka resultat. Swedbank bedömer också att marknaden kraftigt undervärderar de onoterade innehaven och dess utsikter. Dessutom ses en rådande substansrabatt om 20% (27% om Patricia Industries skulle värderas som en enhet), och banken ser aktien som attraktivt värderad.

Investor får miljardutdelning efter SEB:s nya drag

Husqvarna, som tillverkar skogs- och trädgårdsprodukter, har under året gynnats mycket av pandemieffekterna, då konsumenter spenderat mer tid hemma. Swedbank ser dock en fortsatt god tillväxt i såväl omsättning som vinst. Trenden med att robotik kontinuerligt tar marknadsandelar från bensindriven gräsklippning ses som mycket stödjande för Husqvarna. Detta då bolaget är globala marknadsledare inom robotgräsklippare med en marknadsandel om över 50%. Banken tror på goda förutsättningar för tillväxt och att bolaget kommer att kunna uppvisa vinstmarginaler väl över nu rådande målnivåer.

INVESTOR KÖPS AV SPARARNA

Det är inte bara Swedbank som gillar Investor. Investmentbolaget var den mest köpa aktien på både Avanza och Nordnet i oktober, visade färsk statistik från nätbankerna under måndagen.

”Sveriges största investmentbolag och tillika Avanzas absolut mest ägda aktie toppar köplistan under oktober. Sedan toppnoteringen i augusti sjönk Investor som mest 18% troligtvis delvis beroende på den mediala diskussionen om investmentbolagens premievärderingar. Noterbart är dock att Investor handlas till rabatt. Aktien har attraherat 8% fler ägare hos Avanza sedan toppnoteringen i augusti och närmare 70% fler sedan årsskiftet”, sa Avanzas sparekonom Nicklas Andersson i artikeln som du kan läsa i sin helhet här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.