Talibanerna har tagit kontroll över Afghanistan

Talibanerna har segrat efter sin offensiv i Afghanistan. Man har bland annat intagit presidentpalatset i huvudstaden Kabul och senaste bilder från brittiska Guardian visar också att man befinner sig vid flygplatsen som fungerar som enda väg ut ur landet.
Talibanerna har tagit kontroll över Afghanistan - Afghanistan
Talibaner intar presidentpalatset i Afghanistan. Foto: AP Photo/Zabi Karimi/TT
Talibanerna har i ett uttalande deklarerat att kriget är över. Hur landet ska styras framöver kommer att meddelas inom kort, enligt en talesperson för gruppen.

Afghanistans president Ashraf Ghani lämnade landet under helgen och befinner sig nu i Tadzjikistan. Han har i ett Facebook-inlägg skrivit att talibanerna har vunnit striden.

Under tiden rapporterar AFP med hänvisning till källor att amerikanska styrkor skjutit i luften vid flygplatsen. Mängder av flyende afghaner har sökt sig till flygplatsen, visar publicerade videoklipp från journalisten Ahmer Khan.

Det talibanska maktövertagandet kommer två decennier efter att USA drivit bort gruppen från makten i vissa delar av Afghanistan. Detta genomfördes i spåren av terrorattacken den 11 september 2001.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.