Techgrundaren Elisabeth Holmes döms till 11 års fängelse 

Den amerikanska entreprenören Elisabeth Holmes har dömts till elva år och tre månader i fängelse för bedrägeri med blodtester i bolaget Theranos. Det rapporterar flera medier.
Techgrundaren Elisabeth Holmes döms till 11 års fängelse  - Theranos Fraud Holmes Sentencing
Theranos tidigare VD Elizabeth Holmes vid rättegången. AP Photo/Jeff Chiu

Elisabeth Holmes drog in över en miljard dollar till sin idé om att man genom blodtester skulle göra medicinsk testning enkelt. Hundratals tester skulle kunna göras genom bara en droppe blod. Holmes var extremt framgångsrik och blev 2014 utsedd till världens yngsta kvinnliga miljardär.

De första rapporterna om att allt kanske inte riktigt stod rätt till kring företaget Theranos kom 2013. Ett par år senare presenterade Wall Street Journal ett grävande arbete där man pekade på att testerna i själva verket inte skedde hos Theranos utan i andra labb. Kort därefter inledde myndigheterna en granskning.

Licensen som bolaget hade fått drogs tillbaka och nu står det alltså klart att Holmes kommer att sitta i fängelse. Åklagaren hade yrkat på 15 år.

Holmes, som är 38 år idag, uppgav gråtande att hon är full av ånger.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.