Tegnell: Annan möjlig biverkan som oroar med Astra Zenecas vaccin

Det är en helt annan typ av biverkan än blodproppar som fått Folkhälsomyndigheten att pausa användningen av Astra Zenecas vaccin. Det rapporterar TT med hänvisning till statsepidemiologen Anders Tegnell.
Anders Tegnell och Astra Zenecas vaccin.
Anders Tegnell och Astra Zenecas vaccin. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Andreea Alexandru/TT

Enligt Folkhälsomyndighetens pressmeddelande har de misstänkta biverkningarna med Astra Zenecas vaccin innefattat blodpropp i kombination med låga nivåer av blodplättar hos ett fåtal personer. I Sverige har inget sådant fall hittills rapporterats in.

Tegnell oroas av den senare. De första signalerna kom i fredags. Det är en form av blödningsbiverkan, enligt Tegnell. Den är ovanlig men symptomen är allvarliga och det är just det den europeiska läkemedelsmyndigheten håller på att undersöka nu, säger statsepidemiologen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.