Tio miljarder för Barsebäck

Marknadsvärdet på en Barsebäckreaktor ligger på ca 5 miljarderkronor om man utgår från de kärnkraftsaffärer som gjorts.

Hur mycket skall Sydkraft få i ersättning av staten för attstänga de två reaktorerna i Barsebäck? Inte mer än 3-5 miljarderkronor hävdar Per Kågesson, kärnkraftsmotståndare och tidigaresocialdemokraternas energipolitiske expert. 15-20 miljarder kr,kanske så mycket som 30 miljarder kr, hävdar energikonsultenKarl-Axel Edin, som utrett saken åt Industriförbundet. Att mankan komma till så vitt skilda slutsatser beror på att antagandenom bland annat drifttid, reinvesteringsbehov och framtida elprisskiljer sig åt. Kågesson har gjort försiktiga antaganden omåterstående kommersiell drift och räknat med betydandereinvesteringar eftersom reaktorerna är gamla (Finanstidningen,14 augusti).

Edin har beräknat att elpriset från dagens nivå på ca 15 öre perkWh successivt når 30 öre kring 2005. Skall ersättningskraftenfrån Barsebäck baseras på förnybar energi för att inte ökakoldioxidutsläppen ökar elpriset till 50 öre och Sydkraft kankräva bortåt 30 miljarder kr, enligt Edin. Han framför sittbudskap i boken Spelet om kärnkraften!, som kom i förra veckan.Boken är skriven tillsammans med Sven Bergquist,informationschef på Sydkraft under 1980-talet.

Det finns faktiskt ett marknadspris på kärnkraften. Då och dågörs affärer där andelar i kärnkraftsaggregaten byter ägare. Ifjol gjordes två affärer: Gullspång köpte Skandinaviska Elverkdär andelar i OKG ingick, Gullspång och Stora utnyttjade etthembud och köpte Karlstad kommuns aktier i Värmlandskraft–Forsmarkdelägarna. 1995 köpte IVO en andel av Stockholm Energii Forsmarks ägarbolag Mellansvensk kraftgrupp. I Elverksaffärenangavs inte direkt något pris på OKg-andelarna. Men i de bådaForsmarkaffärerna låg priset på knappt 75 öre per kWh. Både OKGoch Forsmark är dock speciella bolag med ett obetydligt egetkapital. Verksamheten skall i princip inte ge något överskott.Delägarna garanterar lånen i förhållande till sin andel i dessakärnkraftbolag.

Därför går det att argumentera för att en justering skall skeför skulderna. Om vi antar att Forsmarkbolaget har sammaskuldsättning som andra kraftbolag skall ungefär 50 öre läggastill köpeskillningen. Priset för kärnkraften skulle därmed hamnaomkring 1,25 kr per kWh. För Barsebäck, med enproduktionskapacitet på ca 8 TWh per år motsvarar det ca 5miljarder kr per reaktor, alltså 10 miljarder kr för båda.Marknadspriset på kärnkraften tycks alltså ligga på ungefärhälften av den nivå som Edin anger och dubbelt så högt somKågessons beräkningar.

Vad detta har för relevans i de förhandlingar som inletts mellanSydkraft och statens representant, Kaj Janérus, är svårt attveta. Men rimligen måste marknadspriset spela en stor roll. Avregeringens proposition lag om kärnkraftens avveckling, som komför två veckor sedan, framgår att det är villkoren iexpropriationslagen som skall gälla och där är ersättningenkopplad till marknadsvärdet. I höst skall riksdagen behandlapropositionen.

Aktiemarknaden verkar inte tro på vare sig Edin eller Kågesson.Om Edin har rätt och Sydkraft skulle få 20 miljarder kr förBarsebäck så borde kursen ha dragit iväg rejält.

Barsebäckreaktorerna står för ca 20 procent avelproduktionsresurserna i Sydkraft, som har ett börsvärde på ca35 miljarder kr. Vi har heller inte sett det kursfall som bordefölja om Kågessons bedömning är riktig. Kursen i Sydkraft har iår gått ungefär som Generalindex, A-aktien upp 28 procent, C–aktien upp 35 procent.

Förra veckans halvårsrapport från Sydkraft var ungefär somväntat. Den kraftiga resultatförbättringen med 2,6 miljarder krtill nästan 4 miljarder kr har sin förklaring. Rensas resultatetför en stor reavinst (försäljning av aktier i Veba) samtresultatandelar i nyförvärvade bolag (Graninge, HEW) är vinsteni stort sett oförändrad. Försämring av finansnettot, på grund avde delvis lånefinansierade förvärven, uppvägs av högrevattenkraftproduktion.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.