Tories-vinst väntas lyfta börsen

Stockholmsbörsen väntas öppna upp på fredagen efter uppgifter om att USA:s president Donald Trump godkänt ett så kallat "fas ett"-avtal med Kina, vilket gör att en ny omgång tullar som skulle träda i kraft på söndag undviks.

Vidare ser det konservativa partiet Tories i Storbritannien ut att vinna en tydlig majoritet i parlamentet, vilket banar väg för ett ordnat brittiskt EU-utträde.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 väntas enligt IG Markets förhandel öppna upp 1,0 procent, efter torsdagens uppgång på 1 procent till nivån 1.758. Flera ledande Europabörser ser ut att stiga runt 1 procent, men Londonbörsen hålls tillbaka av en pundförstärkning.

USA-börserna steg på torsdagen, även om stora delar av uppgången kom efter handelsoptimism redan under den svenska börsens öppethållande. Inför i eftermiddag indikerar de amerikanska börsterminerna en uppgång på närmare en halv procent.

Asienbörserna, som inte har haft öppet sedan handelsoptimismen tilltog på torsdagseftermiddagen, har stigit med i storleksordningen 2 procent på fredagen.

Styrelsen i forskningsbolaget Immunicum har kommit överens med Carlos de Sousa om att han med omedelbar verkan lämnar vd-posten. Forskningschef Alex Karlsson-Parra blir tillförordnad vd.

Anders Ström, som är storägare, medgrundare och styrelseledamot i Kambi, har sålt 1,3 miljoner aktier i bettingbolagsunderleverantören. Därmed minskade han sin ägarandel från 24 till cirka 20 procent.

Fastpartner har emitterat D-aktier för 714 miljoner kronor. Priset fastställdes till 84 kronor per aktie efter ett anbudsförfarande, vilket var den lägsta punkten i det preliminärt kommunicerade intervallet på 84-88 kronor.

Låsbolaget Assa Abloy har fått höjd rekommendation av Pareto till behåll med oförändrad riktkurs på 220 kronor, vilket är ungefär där aktien handlades i torsdags.

Medicinteknikbolaget Getinge får sänkt rekommendation av samma analysfirma till behåll.

Fastighetsbolaget Fabege har fått höjd rekommendation av DNB Markets till köp. Riktkursen höjs från 145 till 162 kronor.

HIQ har fått höjd rekommendation av Handelsbanken Capital Markets till behåll, med en något uppjusterad riktkurs.

Precise Biometrics ska samarbeta med Innovatrics som kommer att leverera tekniska lösningar för ansiktsigenkänning till Precise produkter inom affärsområdet Digital Identity.

Millicom nämns enligt Bloomberg News som en av flera möjliga partner för den spanska teleoperatören Telefonicas Latinamerika-division som eventuellt ska knoppas av och då noteras eller säljas.

Vårdutvecklaren Brighter justerar sitt emissionserbjudande och kommer trots allt att organisera publik handel med teckningsrätter under sin företrädesemission efter att Aktiemarknadsnämnden meddelat att det tillhör god sed på aktiemarknaden att göra så.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.