Totalt sex flaggor i Minestos nyemission

Energiteknikbolaget Minesto har släppt prospektet för sin företrädesemission på 121 Mkr. Emissionsguiden hissar tre nya flaggor och drar tillbaka en.
Totalt sex flaggor i Minestos nyemission - minesto

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Minestos företrädesemission av units som kan tillföra energiteknikbolaget 120,5 Mkr före emissionskostnader. I samband med det hissade vi fyra flaggor:

  • Dåligt garantiupplägg
  • Stor rabatt (initialt)
  • Kapitalbehov i trängt läge
  • Bristfällig information

Efter en genomgång av bolagets prospekt adderar vi tre flaggor samt hissar ned flaggan för bristfällig information.

Den senare hissades då det tidigare inte fanns någon information om emissionskostnader eller vilka som garanterar emissionen. I prospektet framgår att emissionskostnaderna bedöms bli 19 Mkr och att garanterna utgörs av 23 aktörer.

De som garanterar för störst belopp är Formue Nord Markedsneutral (15 Mkr), Atlant Opportunity (10), Tommy Ure (9) och Philip Ohlsson (6).

Minesto har avstått från att kommentera de tillkommande flaggorna.

NYCKELPERSONERS INVESTERING

Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.

Huvudägarnas och insynspersoners agerande i emissionen inspirerar inte. BGA Invest (Minestos ledamot Bengt Adolfsson) som är största ägare med 18,5% av aktierna finns inte med som tecknings- eller garantiåtagare.

Teckningsåtagare insiders Belopp tkr Del av emission % Ägarandel % före emission
Martin Edlund (VD) 132,6 0,11% 0,11%
Bernt Erik Westre 11,3 0,01% 0,01%
Gustav Kvibling 2,3 0,00% 0,00%
Hans Lindström 1,7 0,00% 0,00%
Johannes Hüffmeier 1,2 0,00% 0,00%
Cecilia Sernhage 1,0 0,00% 0,00%
Sammanlagt 150,0 0,12% 0,13%

Corespring New Technology (Mohammed Al Amoudi) som äger 16,4% inför emissionen tecknar 8,3% av erbjudandet. Minestos styrelseledamot Göran Linder är VD på Corespring.

I övrigt har ett antal insynspersoner lämnat teckningsåtaganden, men det handlar överlag om mycket små summor. Att VD Martin Edlund åtagit sig att teckna pro rata för 132 600 kronor räddar inte helhetsbilden.

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Emissionskostnaderna väntas landa på 19 Mkr givet att erbjudandet blir fulltecknat. Det är 15,8% av emissionsbeloppet och motiverar en flagga.

AKTIEN HANDLAS NER TILL TECKNINGSKURS

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Minestos aktie har stadigt driftat nedåt och står nu i 2,975 kr. En flagga hissas då teckningskursen är 3 kr per aktie.

Totalt antal flaggor uppgår därmed till sex. Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco