Tre svenskar på lista över världens bästa börschefer

Harvard Business Review har rankat världens bästa börschefer, sett till ökningen av börsvärde och utdelning. Flera svenskar finns med på den 100 namn långa listan.

När Harvard Business Review rangordnar världens bästa vd:ar har forskarna framförallt tittat på hur mycket totalavkastningen och börsvärdet ökat under vd-styret. För att vara aktuell för listan måste personen varit vd i mer än två år på samma bolag.

Börscheferna på listans översta 50 platser har i genomsnitt levererat en totalavkastning på 1 350 procent under vd-perioden. Det motsvarar en årlig avkastning på dryga 26 procent, skriver Harvard Business Review.

Listan toppas av Jeffrey Bezos, vd för det amerikanska näthandelsbolaget Amazon. Under hans 18 år som vd har Amazons börsvärde stigit med 140 miljarder dollar. Samtidigt har aktieägarna fått en totalavkastning på runt 15 000 procent*.

Den första svenska börschefen återfinns på plats 13. Där hittar vi Swedbanks vd Michael Wolf. Sedan han tillträdde 2009 har aktieägarna i Swedbank fått en totalavkastning på drygt 840 procent*. Samtidigt har bolagets börsvärde ökat med 29 miljarder dollar, enligt Harvard Business Review.

Ytterligare två svenskar har lyckats ta sig in på listan. På plats 72 återfinns Hexagons vd Ola Rollén och på plats 91 Lars Renström, vd på Alfa Laval.

Klicka här för att ta del av hela listan.

* Forskarna har beräknat avkastningen i tre perspektiv:

1. Landsjusterad avkastning (som utesluter eventuell avkastning som är hänförlig endast till en förbättring av den lokala aktiemarknaden).
2. Branschjusterad avkastning (som utesluter avkastning som beror på medvind för sektorn bolaget är verksam i).
3. Förändring i börsvärde (mätt i inflationsjusterade dollar med 2012 års växelkurser).

Världens bästa börschefer

  1. Jeffrey Bezoz, Amazon
  2. John Martin, Gilead Sciences
  3. John Chambers, Cisco Systems
  4. David Pyott, Allergan
  5. David Simon, Simon Property Group
  6. Lars Rebien Sørensen, Novo nordisk
  7. Hugh Grant, Monsanto
  8. J. Michael Pearson, Valeant Pharmaceuticals
  9. Mark Donegan, Precsion Castparts
  10. William
    Doyle, Potashcorp

——————–

13. Michael Wolf, Swedbank

72. Ola Rollén, Hexagon

91. Lars Renström, Alfa Laval

 

(Källa: Harvard Business Review)

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour