Trendbrott för fastighetspriser i Göteborg

Priset på ett bestånd fastigheter i Göteborgs miljonprogramområde faller och reavinsten för bostadsbolaget D Carnegie halveras. Det blir resultatet när fastighetsägaren för andra gången på ett halvår säljer sitt fastighetsbestånd i Hammarkullen i Göteborg.

 

D. Carnegie & Co – noterat på börsen i Stockholm – säljer enligt ett pressmeddelande på måndagsmorgonen sitt bestånd i bostadsområdet Hammarkullen i Göteborg. Antal lägenheter uppgår till 890 och den uthyrbara ytan till 65000 kvadratmeter. Överenskommet underliggande fastighetsvärde är 493 miljoner kronor, vilket medför en reavinst på 14 miljoner kronor jämfört med senaste värdering, före transaktionskostnader. Köpare är Göteborgs stads bostadsaktiebolag.

-Försäljningen är ett led i vår fokusering på att äga bostäder i Storstockholm eller med pendlingsavstånd till huvudstaden, säger Ulf Nilsson, vd för D. Carnegie i en kommentar.

Avtalet innebär att Carnegie för andra gången på ett halvår kommit överens om att sälja de aktuella lägenheterna.

I slutet av maj meddelade Carnegie att företaget skulle sälja hela sitt fastighetsbestånd i Göteborg, totalt 890 lägenheter på Bredfjällsgatan och Gropens gård i Hammarkullen. Överenskommet pris var den gången 500 miljoner kronor och reavinsten i affären uppgavs då vara 24 miljoner kronor. Köpare den gången var Real Holding men köparbolaget meddelade senare att det inte fick ihop kapital till affären.

När D Carnegie nu för andra gången pressmeddelar att affären är i hamn tvingas bostadsbolaget alltså acceptera ett lägre pris på fastigheterna och en reavinst som är tio miljoner kronor lägre.

Skillnaden i prisnivån är liten, 7 miljoner kronor, men prisfallet på 3 procent i årstakt utgör ett trendbrott på den heta fastighetsmarknaden.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco