Trump: Borde ha höjt tullarna mer

USA:s president Donald Trump önskar att han hade höjt importtullarna på kinesiska varor mer på fredagen. Det uppgav Vita huset på söndagen, enligt bland annat Reuters.
Trump: Borde ha höjt tullarna mer - donald-trump-700_binary_6969122.png

Trump väckte uppmärksamhet när han på söndagsmorgonen på en direkt fråga svarade att han kommit på andra tankar om höjningen av importtullarna med 5 procentenheter.

“Presidenten svarade bekräftande – eftersom han ångrar att inte höjde tullarna högre”, sade Vita husets talesperson Stephanie Grisham i ett uttalande.

Donald Trump annonserade på fredagen att importtullarna på kinesiska varor för 550 miljarder dollar ska höjas med 5 procentenheter, ett besked som kom timmarna efter att Kina hade annonserat importtullar på amerikanska varor för 75 miljarder som en motåtgärd på USA:s besked om införande av tullar på ytterligare Kinavaror för 300 miljarder dollar den 1 augusti.

På fredagen “beordrade” Donald Trump också amerikanska företag att hitta “alternativ” till Kina, inklusive att flytta hem produktion. Han hävdade senare att en lag från 1977, “International Emergency Powers Act”, om han deklarerar ett nationellt nödläge.

På söndagen sade dock Trump att han inte har några sådana planer nu.

“Jag har inga planer nu. Vi kommer faktiskt väldigt bra överens med Kina nu. Vi samtalar”, sade han.

Finansminister Steven Mnuchin sade dock i tv-programmet Fox News Sunday att presidenten vill att amerikanska företag ska skifta bort investeringar från Kina. Han tillade att företagen då skulle klara sig bättre om handelskriget mellan USA och Kina blir utdraget.

“Vi vill att de ska vara på platser där deras handelspartners respekterar oss och handlar med oss rättvist”, sade Mnuchin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.