Laddar

Trumps Iranhot lyfter oljepriset

Ökade spänningar i Mellanöstern har på senare tid hållit oljepriset uppe och under helgen tilltog dessa motsättningar, sedan USA:s president Donald Trump på Twitter riktat hotelser mot Iran.
Trumps Iranhot lyfter oljepriset - olja-700_binary_6949970.png

“Om Iran vill slåss kommer det att innebära det officiella slutet för Iran. Hota aldrig USA igen!” twittrade presidenten på söndagen.

Hotet kom sedan en raket tidigare under söndagen exploderat i närheten av USA:s ambassad i Iraks huvudstad Bagdad. Explosionen skedde i en så kallad grön zon, där flera ambassader är belägna. Ingen person ska dock ha skadats i samband med raketattacken.

Ytterligare stöd till oljepriset har kommit från Saudiarabien, vars energiminister Khalid al-Falih har uttalat att det råder konsensus bland Opecs medlemmar om att bibehålla de rådande produktionsneddragningarna i syfte att “varsamt” minska lagernivåerna.

Brent och WTI-oljan i första termin hade vid 9.20-tiden stigit med 1,4 procent vardera och handlades vid 73:19 och 63:62 dollar.

Basmetallpriserna var nedåt, med undantag för järnmalm som fortsatte upp på grund av den utbudsminskning som följt efter Vales dammkatastrof i Brasilien. Aluminium, nickel och koppar var samtliga ned i trakterna av en halv procent.

Ädelmetallerna sjönk marginellt i pris och guldet handlades till cirka 1.276 dollar per uns.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.