Tui rusar efter Thomas Cooks kollaps

Reserelaterade aktier handlades upp på Europas börser på måndagen efter att Thomas Cook, som bland annat äger resebyrån Ving, försatts i konkurs. Närmaste konkurrenten Tui steg knappt 10 procent medan brittiska lågprisflygbolaget Easyjet steg över 5 procent på sur börs.

Resor- och nöjen var den enda sektorn som handlades upp bland de europeiska branschindexen på måndagsmorgonen, en reaktion på morgonens besked från Thomas Cook om att bolaget försätts i konkurs.

Snittökningen för aktier i sektorn var 0,5 procent efter en dryg timmes handel, enligt Euro Stoxx.

Reaktionen är troligt en konsekvens av att det rådande priskriget på rese- och flygmarknaden kan väntas avta som en följd av Thomas Cooks kollaps.

I Stockholm backade dock SAS 2 procent. Bland vinnarna fanns svenska hotellbolaget Scandic, som steg 1,2 procent.

Utöver rusningen i Tuis aktie noterades Easyjet, IAG, British Airways-ägaren IAG, Norwegian Air och Lufthansa alla på plus.

Thomas Cook står nu inför ett digert arbete med att få hem de hundratusentals resenärer som befinner sig på reseoperatörens destinationer. Vd Peter Fankhauser bad sina anställda, kunder, leverantörer och partner om ursäkt i ett öppet brev på måndagsmorgonen.

Resebolaget har anor tillbaka till sin grundares första resebyrå på Fleet Street i London, som öppnade 1865.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här